Mainos

Suomessa tehtiin aamutuimaan huima korkeusennätys – toinen ennätysmiehistä pettyi silti: "Kyllä tämä koville ottaa"

Suomessa rikottiin aamulla tiettävästi Suomen korkeusennätys kuumailmapalloilussa.

Samalla kouvolalainen laskuvarjohyppääjä Timo Toivonen yritti rikkoa jo vuosia tavoitteenaan olleen laskuvarjohypyn korkeusennätystä, mutta tämäkin kerta epäonnistui. Tavoitteena oli päästä hyppäämään kuumailmapallosta 10 000 metristä ja rikkoa näin edellinen hyppykorkeusennätys, hieman yli 9300 metriä.

– Hyppyennätystä tässä jahdattiin. Yritimme nousta 10 kilometrin korkeuteen, mutta kuumailmapallon laitteet jäätyivät tuossa yhdeksän kilometrin jälkeen. Yritimme kahdesti nousta uudelleen, mutta emme päässeet ennätyskorkeuteen niin, että olisin voinut hypätä. Saimme kuitenkin parannettua kuumailmapallon korkeusennätystä.

Korkeusyritysten teko alkoi ja aamutuimaan. Kuumailmapallo nousi yläilmoihin Tikkakoskella kuuden jälkeen aamulla. Alas tultiin kahdeksan jälkeen Mänttä-Vilppulan lähellä. Ennätys parani reippaasti, noin 9200 metriin. Asia varmistuu virallisesti, kunhan laitteistojen lukemat saadaan purettua ja lennon vaiheet käsiteltyä.

– Vanha Suomen ennätys muutaman vuoden takaa oli muistaakseni siellä 8500 metrissä. Menimme siis reilusti yli. Kummailmapallopilotti Markku Sipinen on ennätykseensä tyytyväinen, mutta minua näin laskuvarjohyppääjänä tietenkin harmittaa, kun en omaa tavoitettani saavuttanut.

– Siellä ylhäällä on raa’at olosuhteet. Lämpötila laskee 50 pakkasasteeseen ja kameroiden akut tyhjenivät jo matkalla ylös. Itse en tiedä kuumailmapalloista paljoa, mutta pallosta jäätyi jotkut letkut ja kaasunsyöttö lakkasi. Tämä esti nousun ylemmäs, vaikka kovasti sitä yritimme. Yritimme hätäsoihduilla vielä sytyttää pilottiliekkiä, mutta tällä kertaa jäätiin siihen.

Jatko auki

Luokanopettajana työskentelevä Toivonen on yrittänyt rikkoa laskuvarjohypyn korkeusennätystä kuumailmapallolla jo kolme vuotta. Hän on kerännyt muun muassa yhteistyökumppaneita ja miehellä on myös aktiiviset kotisivut. Pettymys oli jälleen suuri, kun tänäänkään pitkään hamuttu ennätys ei onnistunut.

– Kyllä tämä koville ottaa, kun en vieläkään onnistunut.

Toivonen ei vielä tiedä milloin aikoo seuraavaksi kokeilla ennätyksen rikkomista. Paljon riippuu kuumailmapallopilotin aikatauluista. Liikenneturvallisuusvirasto Trafilta on lupa ennätyksen yrittämiseen vielä vuoden loppuun.

Reilu 50-vuotias Toivonen on pitkän linjan laskuvarjohyppääjä. Hänellä on laskuvarjohypyssä 66 SM-mitalia ja noin 6 000 hyppyä. Toivosella on nimissään esimerkiksi vuonna 2013 tehty Suomen korkeusennätyslaskuvarjohyppy lentokoneesta, 9302 metristä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja