Suomessa tapahtui tiedemaailmaa hätkähdyttänyt ihme – varaanin poikanen syntyi neitseellisesti: "Maailman ensimmäinen tapaus"

Tällainen on neitseellisesti syntynyt lisko, joka asuu helsinkiläisessä eläintalossa – MTV kävi ihmettelemässä harvinaisuutta 3:18
Suomessa tapahtui tiedemaailman ihme, kun varaani syntyi neitseellisesti – MTV Uutiset Live kävi tutustumassa tulokkaaseen.

Eläintalo Tropicario sai huhtikuussa uuden asukkaan, kun suvuttomasti syntyneen mustavesivaraanin poikanen kuoriutui. MTV Uutiset pääsi tapaamaan nuoren tulokkaan ennen suurta yleisöä.

Tropicarion eläintenhoitaja Jarmo Lanki kohottaa terraariossa olevaa kaarnapalaa. Pian kuuluu rysähdys ja terraarion ikkunassa komeilee mustavesivaraanin poikanen.

Kyseessä on poikkeusyksilö, sillä varaanin poikanen syntyi neitseellisesti eli naaraspuolisesta sukusolusta ilman koiraspuolen sukusolun vaikutusta.

– Tämä on maailman ensimmäinen tapaus, Lanki hehkuttaa muutaman kuukauden ikäistä poikasta.

Luonnossa partenogeneesiksi kutsuttu ilmiö ei ole tutkijoille tuntematon, sillä esimerkiksi joidenkin hämähäkkien on tutkittu voivan tuottaa jälkeläisiä ilman koiraspuolisen sukusoluja.

– Kolme vuotta sitten meillä oli tällainen samanlainen suvuttomasti alkunsa saanut varaanin poikanen, mutta se menehtyi muutaman viikon päästä kuoriutumisesta. Tämän yksilön kohdalla päätimme aluksi pysyä hiljaa, Lanki jatkaa.

Euroopan ainoat mustavesivaraanit

Mustavesivaraaneja tavataan Malesian ja Thaimaan mangrovesoilla. Niiden tarkkaa määrää ei tiedetä, joten Lanki pitääkin poikasen syntymistä tärkeänä tutkimustyölle.

– Vielä poikaselle ei tehdä mitään tutkimuksia, emme tiedä edes sen sukupuolta, Lanki toteaa.

Toistaiseksi Euroopan ainoat mustavesivaraanit sijaitsevat tiedettävästi Suomessa. Poikasen lisäksi Tropicarion tiloissa elää kaksi naarasta ja yksi uros. Varaanit ovat kuitenkin olleet jo monta vuotta eri häkeissä.

– Kaikki elävä tai kuollut liha muuttuu nopeasti niiden ravinnoksi, Lanki kommentoi.

Poikasta pidetään toistaiseksi takahuoneessa, sillä häkin rakentaminen aloitetaan vasta kesäkauden jälkeen. Tulossa saattaa olla vielä toinenkin poikanen.

– Meillä on toinen mustavesivaraanin muna hautumassa, mutta siihen voi mennä vielä aikaa ennen kuin se kuoriutuu. Keväällä syntynyttä haudottiin jopa puoli vuotta.

Katso ylläolevalta videolta, miltä neitseellisesti syntynyt mustavesivaraanin poikanen näyttää!

Lue myös:

    Uusimmat