Suomessa myytävät kokaiini ja metamfetamiini ovat vahvempaa kuin koskaan – ja entistä suositumpia

Suomessa tavattu kokaiini ja metamfetamiini on vahvempaa kuin koskaan mittaushistorian aikana, selviää keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion vuosiraportista. Samaan aikaan kumpaakin tavataan markkinoilla yhä enemmän.

– Kummankin aineen kasvu näkyy kautta linjan. Kokaiinia tuli tutkittavaksi viime vuoteen verrattuna melkein tuplasti, metamfetamiinia melkein kymmenkertainen määrä, Rikosteknisen laboratorion rikoskemisti Janne Rintatalo kertoo.

Metamfetamiinia tutkittiin viime vuonna 31,3 kiloa, kokaiinia 9,9 kiloa. Metamfetamiinin kohdalla kyseessä on ennätyksellinen määrä.

9:06

Erityisesti metamfetamiini vahvempaa

Kokaiinin keskimääräinen pitoisuus tutkituissa näytteissä oli 44 prosenttia, mikä on vuodesta 2009 alkaneen mittaushistorian suurin luku.

Rintatalo kertoo, että satunnaisesta vaihtelusta huolimatta taso on kautta linjain pysytellyt noin 40 prosentin tietämillä, mikä on tavanomainen taso myös Euroopassa. Hän ei pidä nousua kovin jyrkkänä.

Metamfetamiinissa pitoisuuden nousu taas on selkeämpää, sillä pitkään 15 prosentin vahvuisena pysytelleen aineen pitoisuus on noussut peräti 31 prosenttiin viime vuonna. Amfetamiinissa on nähtävissä vastaavaa kehitystä.

Rintatalon mukaan tämän taustalla on se, että viranomaiset ovat saaneet kiinni muutamia suuria takavarikoita, joissa on takavarikoitu kristallimainen metamfetamiini on hyvin vahvaa. Tämä nostaa pitoisuuskeskiarvoa.

2:24

Pitoisuudet vaihtelevat paljon

Tutkituissa aineissa, eli amfetamiinissa, metamfetamiinissa ja kokaiinissa, tutkittujen näytteiden pitoisuudet vaihtelevat muutamasta prosentista lähes sataan. Esimerkiksi metamfetamiinissa osa tutkituista eristä oli vain prosentin vahvuista, osa sataprosenttista.

Heroiinia tavataan Suomessa niin vähän, ettei sen pitoisuudesta voi tehdä kummempia arvioita. Tutkituissa näytteissä pitoisuus vaihteli 19–68 prosentin välillä, keskiarvon ollen 38 prosenttia.

6:02

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja