Mainos

Metamfetamiinin määrä romahti Suomessa – syynä Euroopan huumekeitaiden paljastuminen?

6:03

Viime vuosina huolta herättäneen metamfetamiinin määrä Suomen huumemarkkinoilla vaikuttaa romahtaneen.

Video: Metamfetamiinin ja sen kristallimuodon rantautuminen Suomeen huolestutti vuonna 2016. Nyt ilmiö näyttää laantumisen merkkejä.

Tullilaboratorio on tutkinut tämän vuoden aikana hieman yli kilon metamfetamiinia, kun viime ja toissa vuonna tutkittiin reilusti yli 20 kiloa ainetta. Vastaavasti keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa on tutkittu kuluneen vuoden aikana hieman yli seitsemän kiloa ainetta, kun määrät ovat olleet vuosina 2016–2017 yli 30 kiloa vuodessa.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen perusteella metamfetamiinin käyttö on notkahtanut aiemmista lukemista.

– Metamfetamiinin käyttö pääkaupunkiseudulla on ollut tänä vuonna selvästi alhaisemmalla tasolla kuin vuosina 2016 ja 2017. Laajempi kaupunkitutkimus on tämän vuoden osalta käynnissä, mutta yleisesti pääkaupunkiseudun tilanne on heijastellut hyvin koko maan isoa kuvaa, kertoo oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:stä.

Suomessa oli metamfetamiinitrendi

Metamfetamiinin käyttö ja takavarikkomäärät kasvoivat voimakkaasti muutamana viime vuonna. Tämä aiheutti paljon huolta, sillä metamfetamiinia pidetään perinteistä amfetamiinia haitallisempana ja vaarallisempa aineena.

Oman lisänsä huoleen toi kristallimuotoisen poltettavan metamfetamiinin yleistyminen, jonka pelättiin olevan käyttötapansa vuoksi amfetamiinia helpommin lähestyttävä päihde.

Muutoksia tapahtuu myös toiseen suuntaan. Kokaiini on ainakin jätevesitutkimusten perusteella yleistynyt Suomessa. Aiemmin kokaiinia ei ole ollut tarjolla yhtä paljon, ja suomalainen piristävien stimulanttihuumeiden käyttö onkin keskittynyt lähinnä amfetamiiniin.

KRP: Amfetamiinit korvaavat toisiaan

Selvää selitystä muutokselle ei ole. 

Erikoistutkija Jari Leskinen keskusrikospoliisista kertoo, että metamfetamiini on ollut lähinnä korvaava aine Suomen suosituimmalle synteettiselle huumausaineelle amfetamiinille.

Hänen mukaansa metamfetamiini oli lähinnä korvannut hetkellistä amfetamiinin puutetta, mutta tilanne muuttui keväällä 2016 koko Euroopassa.

– Metamfetamiinia alkoi virrata huomattavia määriä täysin odottamatta ja yllätyksenä, hän kertoo.

Koska amfetamiini ja metamfetamiini käytännössä olivat toisensa korvaavia tuotteita, oli sille valmiit markkinat ja käyttäjäkunta.

– Alussa käyttäjät eivät edes tienneet kyseessä olleen metamfetamiini, vaan luulivat amfetamiiniksi, Leskinen kuvailee.


Tshekissä metamfetamiinituotannon keskittymä

Varmuutta äkillisen kasvun syistä ei ole, mutta Leskinen arvio on, että keskeiseen Eurooppaan perustettiin tuolloin resursseiltaan merkittäviä metamfetamiinilaboratorioita. Niistä valtaosa sijaitsi Tshekissä: vuonna 2016 paljastuneista 291 metamfetamiinilaboratoriosta 261 oli Tshekissä.

Hän uskoo, että toimet laboratorioiden paljastamiseksi tuottivat tulosta, sillä THL:n tilastojen perusteella käyttö putosi nopeasti lähelle vuotta 2016 edeltävää tasoa.

– Tätä tukevat myös poliisin tekemät takavarikot, jotka ovat täydellisesti romahtaneet, Leskinen kertoo.

Amfetamiini jälleen käytetyin keinotekoinen huumausaine

Vastaavasti tilastoista näkyy, että metamfetamiinin kadotessa markkinoilta amfetamiini on ottanut jälleen paikkansa käytetyimpänä stimulanttina. Amfetamiinin tuotanto on Leskisen näkemyksen mukaan tasaisempaa ja jatkuvampaa kuin metamfetamiinin.

– Kun metaa ei tarjolla, niin amfetamiini ottaa markkinat. Yleensä käyttäjät käyttävät niitä molempia, Leskinen kertoo.

Viranomaiset seuraavat hänen mukaansa tilannetta kuitenkin tarkkuudella, koska aiemmasta opittiin, että metamfetamiinin määrä voi nousta jyrkästikin. Sille on syntynyt parina viime vuotena myös merkittävät markkinat.

– Miten pitkään tämä tilanne romahtaneessa saatavuudessa kestää, ei voi tietää, Leskinen toteaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja