Suomessa asenteet islamia kohtaan Euroopan kielteisimpiä – heijastuvat syrjivään käyttäytymiseen

Tällainen asema sateenkaari-ihmisillä on muslimiyhteisössä 1:52
Minkälainen on sateenkaarimuslimien asema Suomessa, ja miten islamiin liittyviä kielteisiä asenteita voidaan purkaa? Näin asiantuntija vastaa

Suomessa kielteiset asenteet islamiin heijastuvat syrjivään käyttäytymiseen, kertoo islamilaisen teologian asiantuntija. Viime aikoina kuvaa islamista ovat laajentaneet esimerkiksi erilaiset sateenkaarimuslimien etujärjestöt, mutta korjattavaa asenteissa on vielä paljon.

Islamilaisen teologian yliopistonlehtori Teemu Pauha sanoo, että Suomessa suhtaudutaan useiden kansainvälisten tutkimusten mukaan Euroopan –ja ehkä jopa maailman– mittakaavassa poikkeuksellisen kielteisesti islamiin.

– Suomi pitää kärkisijaa useammassakin islam-kielteisiä asenteita mitanneessa kansainvälisessä tutkimuksessa.

Pauha viittaa muun muassa vuonna 2018 tehtyyn tutkimukseen, jossa suomalaiset olivat vastaajista kaikista yleisimmin sitä mieltä, että islam on perustavanlaatuisesti yhteensopimaton oman maan kulttuurin ja arvojen kanssa.

– Nämä kielteiset asenteet osittain heijastuvat syrjivään käyttäytymiseen. Euroopan perusoikeusviraston raportin mukaan suomalaismuslimit kohtaavat häirintää ja suoranaista syrjintää enemmän kuin muslimit Euroopassa keskimäärin, Pauha sanoo.

Yksi syy syrjiviin asenteisiin on Pauhan mukaan mediakuva, joka Suomessa islamista annetaan. Hän kertoo, että mediassa islamista puhutaan usein sellaisissa yhteyksissä, jotka tavalla tai toisella liittyvät konflikteihin.

Sateenkaarimuslimien ääni otettu vastaan vaihtelevasti

Kerroimme aiemmin transtaustaisesta Hennasta, joka kääntyi muslimiksi muutama vuosi sitten. Henna kertoo, että usein muslmit ja imaamit eivät suhtaudu sateenkaarivähemmistöihin myönteisesti. Imaami on islamilaisen yhteisön hengellinen johtaja.

Pauha kertoo, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat muslimit ovat aktivoituneet huomattavasti viime vuosina tuomaan itse esille sateenkaarimuslimien asemaa islamissa. Hänen mukaansa heidän äänensä on otettu islamilaisten yhteisöjen sisällä vastaan vaihtelevasti.

– Ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että helpompaa uskonnon harjoittaminen Suomessa sateenkaarimuslimeille on, jos se tapahtuu heidän omissa yhteisöissään. Heillä on siellä enemmän tilaa, kuin näissä suuremmissa muslimiyhteisöissä.

– Monissa muslimiyhteisöissä sateenkaarivähemmistöt voivat olla niin kauan, kun sitä omaa identiteettiä ei tuoda näkyville.

Suufilainen islamin suuntaus antaa tilaa erilaisuudelle

Henna kertoi löytäneensä islamin vähän tunnetun mystisen suuntauksen, suufilaisuuden, jonka kautta hän löysi monimuotoisemman muslimiyhteisön.

Suufilaisuus on yksi islamin merkittävimmistä suuntauksista, joka alkoi kehittyä 700-luvun lopulla. Suufilaisuus eroaa muista islamin suuntauksista muun muassa siinä, että suufilaisuudessa ei korosteta uskonnon muodollisia ja ulkoisia piirteitä, vaan tärkeintä on löytää henkilökohtainan yhteys Jumalaan.

– Eräät tutkijat ovat arvioineet, että historiallisesti valtaosa maailman muslimeista ovat olleet suufeja, Pauha kertoo. 

Hänen mukaansa monissa Etelä-Amerikan suufilaisissa suuntauksissa tunnetaan tarinoita suufipyhimyksistä, jotka ovat rikkoneet kaksijakoista sukupuolijärjestelmää. 

– On monia tarinoita vaikka intialaisista suufipyhimyksistä, jotka ovat olleet miehiä, mutta ovat pukeutuneet naisten asusteisiin.

Millainen on vähän tunnettu islamin mystinen suuntaus? –katso alla olevasta videosta Teemu Pauhan haastattelu kokonaisuudessaan:

Minkälainen asema sateenkaarimuslimeilla on islamissa? - Tutkija kertoo suomalaisesta muslimiyhteisöstä 8:30


Lue myös:

    Uusimmat