Lena Grenat asui 20 vuotta Yhdysvalloissa ja näki vastakkainasettelun kasvun. Suomi on hänen mukaansa valitettavan samankaltaisella tiellä.
Ensi viikon tiistaina Yhdysvallat äänestää uudesta presidentistä. Koko maailma tuntuu nyt pidättävän hengitystään.
Vaalit ovat olleet kansainvälisesti valtava puheenaihe viimeistään siitä lähtien, kun entinen presidentti Donald Trump ilmoitti lähtevänsä republikaanien ehdokaskisaan.
Eri lopputulemilla spekulointi on tullut uutisia seuraaville ihmisille tutuksi. Entä jos Trump voittaa? Entä jos Trump häviää? Salamurhayritykset ovat kiihdyttäneet mediahuomiota entisestään.
Lue myös: Vaalivirkailija kertoo MTV:lle, millaisia uhkauksia hän sai Trumpin painostuksen jälkeen – väkivallan uhka kytee taas
Suomi–Amerikka-yhdistysten liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat sanoo, että on seurannut mielenkiinnolla sitä, kuinka suuren huomion nämä presidentinvaalit ovat saaneet.
– Ymmärrän tavallaan, että suomalaisia on tämä kiinnostanut. Yhdysvallat on aina kiinnostanut suomalaisia, mutta tänä vuonna erityisesti, Grenat pohtii.
Moni suomalainen on viimeisten noin kymmenen vuoden aikana ihmetellyt, mihin Donald Trumpin poliittinen suosio Yhdysvalloissa perustuu.
– Tietysti suomalaisen on vaikeaa nähdä asioita konkreettisesti. Loppupeleissä moni amerikkalainen äänestää oman lompakkonsa kautta, Grenat tiivistää.
Grenat korostaa, että yhdysvaltalaisille tämä tarkoittaa enemmän suoria vaikutuksia talouteen, kuten polttoaineen hintaa, verrattuna talouden isoihin linjoihin.
Lue myös: Suomalainen Markku Tikka kannattaa intohimoisesti Trumpia: ”Maailman upein ihminen”
"Ei kannata panikoida"
MTV:n teettämän kyselyn mukaan Suomessa yli 80 prosenttia ihmisistä äänestäisi presidentiksi demokraattiehdokasta Kamala Harrisia. Trumpia äänestäisi seitsemän prosenttia vastaajista.
Suomessa asuu muutamia tuhansia Yhdysvaltain kansalaisia. Grenat arvioi, että heidän keskuudessaan jako ei ole yhtä selvä.
– En osaa sanoa prosenttilukuja, mutta sanoisin että voimakkaammin annetaan demokraateille ääniä täällä Euroopassa. Ehkei kuitenkaan noin rajusti kuin suomalaiset, hän toteaa.
Grenat sanoo itse äänestäneensä tämän vuoden vaaleissa. Samoin on hänen käsityksensä mukaan tehnyt moni muukin Suomessa asuva kaksoiskansalainen.
– Jos kävisi niin onnellisesti, että olisi kristallinkirkkaan selkeä voitto kummalle tahansa, se olisi ehkä paras lopputulos.
Grenat viittaa toivomuksellaan Trumpin luomaan narratiiviin korruptoituneista vaaleista. Tiukalla Trumpin tappiolla levottomuuksilta tuskin vältyttäisiin.
Hän ei kuitenkaan ole yhtä huolissaan Trumpista kuin moni suomalainen. Vaikutuksia Trumpin valinnalla tulisi näkymään, mutta suuria uhkakuvia hän ei ala maalailemaan.
– Ei kannata panikoida.
Vastakkainasettelun kiihtyminen
20 vuotta Yhdysvalloissa asunut Grenat toteaa, että maan kahtiajakoon ei löydy ratkaisua yksillä vaaleilla.
– Se on niin syvällä yhteiskunnassa, että siinä on valtavan suuri työ. Siinä saavat tietysti molemmat puolueet mennä itseensä, että mikä on mennyt pieleen.
Hän muistaa huomanneensa jakautuneisuutta jo 1990-luvulla muuttaessaan Yhdysvaltoihin. Tuolloin nousua presidentiksi oli tekemässä republikaanipuolueen George Bush.
– Oli selkeästi nähtävissä, että itä ja länsi ajattelivat eri tavoilla.
Esimerkiksi maaseudun ja kaupunkien väestöt ajattelevat Grenatin mukaan keskenään asioista hyvin eri tavoilla edelleen.
Polarisaatio on kuitenkin saanut uusia kerroksia esimerkiksi sosiaalisen median myötä.
– Molemmissa puolueissa on päässyt syntymään äärilinjaukset. Voisin jopa sanoa, että ei ole enää republikaanipuoluetta, vaan se on enemmän tällainen ”Trump-kultti”.
– Demokraattipuolueessa äärilinjaus on wokeismi-keskustelu, joka on kiihottanut toista puolta. Eli molemmat ääripäät tekevät myllyä suuremmaksi.
Lue myös: Amerikkalaisnuoret vastasivat MTV:lle, millaisen presidentin he haluaisivat – Trump sai paljon tukea: "Haluan jonkun, joka ottaa ohjat käsiinsä"
Suomessakin jo "äärikiihkoilua"
Ääripääajattelu näkyy Grenatin mukaan myös esimerkiksi Suomessa asuvien amerikkalaisten omissa someryhmissä, joissa poliittinen keskustelu menee usein henkilökohtaiseksi ja asiattomaksi.
Myös Suomessa polarisaatio on voimistunut selkeästi 2020-luvulla. Grenatin mukaan monilla suomalaisilla ajattelumaailma on yhä mustavalkoisempi.
– Kyllä valitettavasti näen keskusteluissa sellaista äärikiihkoilua.
Hän toivoisi enemmän ymmärrystä paitsi toisiaan, myös amerikkalaisia kohtaan.
– Täytyy ymmärtää sitä amerikkalaisten ajattelua riippumatta siitä, kuka on presidentti. Ettei tehtäisi sellaista virhettä, että ajateltaisiin, että "nuo tyhmät".
Grenatin työhön kuuluu edistää muun muassa sivistystä ja diplomatiaa Suomen ja Yhdysvaltain välillä.
– Vaikka tuon työkseni tänne amerikkalaista kulttuuria, toivon, että tämä olisi sellainen asia, mitä ei tuotaisi sieltä, hän sanoo vastakkainasettelusta.