Rasismi on vain yksi haavoista, joka repii amerikkalaisia erilleen – päätöksenteon halvaannuttaa pieni ääriradikaalien joukko

Minne Yhdysvallat on menossa? Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja listasi 10 haavaa, jotka repivät amerikkalaisia erilleen 9:16
Minne Yhdysvallat on menossa? Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja listasi kirjaansa 10 haavaa, jotka repivät amerikkalaisia erilleen

Yhdysvallat on monien todellisuuksien maa, jossa puoluekannan on voinut lukea vaikkapa koronamaskista tai sen puuttumisesta, kertoo kirjan USA:sta kirjoittanut toimittaja.

Anna-Sofia Berner oli Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtajana, kun presidentinvaalitappiosta hurjistuneet Donald Trumpin kannattajat valtasivat Yhdysvaltain kongressin loppiaisena 2021.

Dramaattisessa tapahtumasarjassa kilpistyi suurvaltaa jo pitkään repinyt kahtiajako, jossa toisella puolella olivat Joe Bidenin kannattajat ja toisella trumpilaiset.

Bernerin mukaan yksi konkreettinen esimerkki kahtiajaosta on koronavuosilta, kun maskin käytöstä tuli voimakkaasti poliittinen kysymys.

– Ihmisen puoluekannan näki käytännössä siitä, oliko hänellä maski kasvoilla vai ei, Berner toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.  

Millaisen Amerikan kansa haluaa?

Kahtiajaon taustalla on Bernerin mukaan ajatus siitä, minkälaista maata kansalaiset Yhdysvalloista haluavat.

– Demokraatit ja republikaanit edustavat kahta hyvin erilaista Amerikkaa, kahta erilaista ajatusta siitä, minkälainen maa Yhdysvaltojen pitäisi olla. Kaikki muutkin kysymykset jakautuvat entistä voimakkaammin puoluekannan mukaan.

Tällä hetkellä puolueita erottaa se, pitääkö hyökkäävää Venäjää vastaan taistelevaa Ukrainaa tukea vai ei.

– Pieni ääriradikaalirepublikaanien joukko pitää Ukrainan tukemista panttivankinaan. Muuten siellä on vielä aika laaja tuki Euroopan puolustamiselle ja tukemiselle, mutta koska kahtiajako on tasainen, pienelläkin ryhmällä on paljon valtaa pysäyttää tuki.

Rasismi näkyy arjessa

Yhdysvalloissa asuu paljon ihmisiä eri puolilta maailmaa, mutta rasismi vaikuttaa silti vahvasti arjessa.

– Se tuntuu varsinkin mustien amerikkalaisten arjessa tosi monella tavalla, Berner sanoo.

– Rakenteellinen rasismi on pahimmillaan hyvin konkreettista ja näkyy muun muassa siinä, että musta väestö on muuta väestöä heikommin koulutettua ja sairastaa enemmän. Lisäksi mustat äidit kuolevat enemmän synnytyksiin ja lapsivuoteeseen.

Latinojen määrä on kasvanut viime vuosina eniten. He ovat Bernerin mukaan kuitenkin julkisessa keskustelussa usein "unohdettu ryhmä".

– Latinot kärsivät erilaisista ennakkoluuloista, mutta mustan ja valkoisen Amerikan vastakkainasettelu ulottuu aina Yhdysvaltojen perustamiseen saakka ja se usein hallitsee ilmatilaa.

Ilmapiiri on synkkä

Tietokirjan 10 haavaa Amerikan sydämessä vastikään julkaisseen Bernerin mukaan kansa on Yhdysvalloissa hyvin pessimististä ja synkkää.

– Ajatellaan, että Amerikka on väärillä raiteilla ja tunnelma on jotenkin ankea. Euroopasta käsin sitä on vähän vaikea ymmärtää, koska esimerkiksi Yhdysvaltain taloudella menee tosi hyvin ja tavallaan on myös paljon syytä iloita.

– Pessimismiä aiheuttaa politiikan kahtiajako, ja se vaikuttaa kaikkeen.

Katso Anna-Sofia Bernerin koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta. MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo haastattelun ohessa siitä, mikä tekee nyt käynnissä olevista presidentinvaaleista historialliset.

Lue myös:

    Uusimmat