Biden vai Trump USA:n johtoon? Näin viisi Suomessa asuvaa äänestäjää perusteli valintaansa: "Ne kerrat, kun olen äänestänyt demokraatteja, olen katunut jälkikäteen"

4:26
Katso MTV Uutiset Liven haastattelu, missä äänestäjät kertovat, kumpaa ehdokasta he vaaleissa kannattavat!

Suomessa asuvat Yhdysvaltain kansalaiset sekä kaksoiskansalaiset seuraavat jännittyneinä, kumpi presidenttiehdokkaista, Joe Biden vai Donald Trump, vie lopulta voiton Yhdysvaltain vaaleissa. MTV Uutiset haastatteli molempien kannattajia, jotka ovat aidosti huolissaan, miten vastapuoli reagoi vaalipettymykseen.

Pensylvanian osavaltiosta kotoisin oleva Raymond Bush muutti suomalaisen vaimonsa perässä Espooseen muutama vuosi sitten. Vaikka rakkaussuhde päättyi, Bush huomasi viihtyvänsä Suomessa ja päätti jäädä.

Suomessa asuukin Tilastokeskuksen viimeisimpien tietojen mukaan hieman alle 5 000 Yhdysvaltain kansalaista.

Kuten arvata voi, tässäkin joukossa poliittiset mielipiteet eroavat toisistaan.

– Tämä ei ole pelkästään presidentinvaalit, vaan näissä äänestetään myös senaatin voimasuhteista. Jos presidentti on samaa puoluetta kuin senaatin enemmistö, hänen on helpompi saada päätöksiä läpi, Bush taustoittaa.

Oman äänensä mies antoi istuvalle presidentille, Donald Trumpille.

– Kasvoin republikaaniperheessä ja olen lähtökohtaisesti aina äänestänyt republikaaneja. Ne kerrat, kun olen äänestänyt demokraatteja, olen katunut jälkikäteen, Bush tuumaa leikkisästi.

Trumpin eduiksi Bush laskee esiintymiskyvyn. Hänen mielestään yhdysvaltalainen media vääristää Joe Bidenin ja Trumpin kannatuslukuja.

– He eivät ole lähelläkään toisiaan, vaan Trump on selvästi suositumpi, Bush toteaa.

Samaan hengenvetoon häntä kuitenkin harmittaa, miten kotimaansa poliittinen ilmapiiri on jakaantunut. Mies on huomannut harmikseen, että muutama hänen pitkäaikaisista ystävistään on poistanut hänet Facebook-kavereista.

– Emme osaa enää keskustella toisiamme kunnioittaen, se pitäisi korjata.

Suhteet takaisin kuntoon 

Oulussa asuvalle Jukka Aholalle tulevat presidentinvaalit ovat jo viidennet, joissa hän äänestää kaksoiskansalaisena. Minnesotan ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa 11 vuotta yhteensä asunut Ahola sanookin äänestyspäätöksen olleen helppo. 

– Viimeiset neljä vuotta on rakennettu muureja, irtisanouduttu tärkeistä kansainvälisistä sopimuksista ja diplomatiaa vaikeutettu. Biden tulee korjaamaan suhteet, Ahola tuumaa. 

Hänen kaltaisiaan, Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaisia, on tilastojen mukaan hieman yli 4 000. 

Ahola kertookin postittaneensa äänensä hyvissä ajoin, koska julkisuudessa oli aiemmin paljon keskusteltua siitä, riittävätkö Yhdysvaltain postilaitoksen resurssit kuljettamaan postiääniä vaalipäivään mennessä. 

Presidentti Donald Trump on ilmaissut useaan otteeseen tyytymättömyytensä postiäänestystä kohtaan. 

– Katsoin pari päivää sitten verkosta, niin ilokseni huomasin ääneni rekisteröityneen, Ahola naurahtaa. 

Hän uskoo vankasti demokraattien saavan lievän enemmistön Yhdysvaltain senaatissa ja Joe Bidenin voittavan. Tulosilta ja siitä seuraavien päivien tapahtumat pohdituttavat jo miestä. 

– Jos Donald Trump voittaa, kahtiajakautuminen jatkuu. Hän ei ole missään vaiheessa yrittänyt yhdistää kansaa, vaan tyyli jatkuu entiseen tapaan tai pahentuu. 

Ahola pelkääkin, että Trumpin äärikannattajien vaalipettymys purkaantuu väkivaltaisuuksina. 

Kireä ilmapiiri on näkynyt myös miehen omassa tuttavapiirissä. Trumpia kannattavien tuttaviensa mielipiteitä on Aholan mielestä ollut vaikea ymmärtää. 

– En ole hylännyt heitä, mutta en halua olla heihin yhteydessä ennen vaalituloksia. Ehkä sen jälkeen katsomme uudestaan, Ahola toteaa leppoisasti. 

Arvot ratkaisevat  

Neljä vuotta sitten Donald Trump päihitti presidentinvaaleissa demokraatteja edustaneen Hillary Clintonin. Jo tuolloin Indianasta kotoisin oleva James Robor oli vaikuttunut Trumpin liikemiestaidoista.  

Ääni menee myös näissäkin vaaleissa istuvalle presidentille. 

– Näiden neljän vuoden perusteella ymmärrän nyt paremmin Donald Trumpin arvoja. Hän seisoo kristillisten arvojen takana, Espoossa suomalaisen vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa asuva mies perustelee. 

Trumpin etuihin hän lukee Yhdysvaltojen positiivisen talouskehityksen ennen koronapandemian aiheuttamaa laskukautta.

Presidentinvaaleissa painavat hänen mielestään talouden lisäksi myös arvot. Vuodesta 2004 lähtien Suomessa asunut Robor onkin aktiivinen tekemään omaa kristillishenkistä podcastia sekä videoita YouTube-kanavalleen. 

– Abortti on elävän ihmisen murhaamista, Robor avaa arvomaailmaansa. 

Joe Biden sekä hänen varapresidenttiehdokas Kamala Harris kannattavat vuorostaan aborttioikeutta. Demokraattiehdokkaat herättävätkin Roborissa vahvoja tunteita. 

– Biden ja Harris eivät ole tavallisia demokraatteja, vaan he ovat radikaaleja vasemmistolaisia, mies lataa. 

Robor ei myöskään usko, että 77-vuotias Biden olisi koko kautta presidenttinä korkean ikänsä vuoksi, vaan kausi saattaisi päättyä ennenaikaisesti.  

Vastapuolen reaktio vaalitappioon pohdituttaa. Mustien oikeuksia ajavan Black Lives Matter -protestien muuttuminen joissakin kaupungeissa väkivaltaisiksi mellakoiksi onkin herättänyt huolta miehessä. 

– Trumpin voitto aiheuttaisi mellakoita ja tilanne saattaisi mennä todella pahaksi. He (Bidenin kannattajat) yrittäisivät varmaan kyseenalaistaa vaalituloksen ja vaatisivat uusintaäänestystä, Robor aprikoi. 

Toiveena selkeä vaalitulos 

Kymmenen vuotta Suomessa asunut Tracy Dolan elää suomalaisen aviomiehensä ja lapsiensa kanssa Kauniaisissa. Hän kehuu heti aluksi Suomen olevan loistava paikka kasvattaa lapsia ja kiitosta saa myös koulutusjärjestelmä. 

– Etenkin nyt koronapandemian aikana on tuntunut turvalliselta elää maassa, missä maan hallitus kuuntelee asiantuntijoita ja puhuu rehellisesti kansalaisilleen, Dolan tuumaa. 

Hän on kotoisin demokraattien  ydinalueelta, New Yorkista. 

– Äänestin Joe Bidenia. Vaikka olisinkin halunnut nuoremman ehdokkaan, niin Biden on rehellinen ja kokenut mies, joka varmasti olisi erinomainen presidentti, demokraatteihin kuuluva Dolan perustelee. 

Hän kuvailee Yhdysvaltain poliittisen ilmapiirin olevan poikkeuksellisen polarisoitunut tällä hetkellä. Eri tavoin ajattelevat ihmiset eivät hänen mielestään kuuntele toisiaan. 

– Yritän kuunnella molempia puolia, enkä halua elää missään kuplassa, mutta presidentti Trump on vaaraksi demokratialle ja vie maatamme väärään suuntaan. 

Istuvaa presidenttiä Dolan pitää showmiehenä ja kritisoi tätä vallanhalusta ja johtamistyylistä. 

– Trump ei ole kiinnostunut oppimaan, vaan luulee tietävänsä kaiken. Hän ei myöskään kunnioita instituutioita. 

Oli lopputulos sitten mikä tahansa, Dolan toivoo mielenosoitusten pysyvän rauhanomaisina. Hän on kuitenkin varma Bidenin voitosta. 

Kolme vuotta sitten päivä Trumpin virkaanastujaisten jälkeen ympäri maailmaa järjestettiin naisten marsseja (Women’s march), joissa haluttiin puolustaa naisten oikeuksia ja ympäristöasioita. Dolan oli mukana järjestämässä aikoinaan Helsingin naisten marssia. 

Naisella on yksi toive tulevaa vaali-iltaa varten. 

– Toivon äänestystuloksen olevan selkeä ja molempien osapuolten hyväksyvän sen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja