Mainos

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja MTV Uutisextrassa: Yrittäjien mitta täyttyi irtisanomiskiistassa – "Poliittiset lakot kuuluvat vapaa-ajalle"

10:18

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo MTV:n Uutisextrassa, että poliittisia lakkoja on rajoitettava. Hän ilmaisee samalla tukensa käynnissä olevalle kansalaisaloitteelle poliittisten lakkojen kieltämiseksi.

Mäkysen mukaan ay-liikkeen vastatoimet ovat täysin ylimitoitettuja suhteessa itse asiaan, pienten mikroyritysten irtisanomissuojan heikentämiseen.

– Arvostan erittäin korkealle meidän demokraattista järjestelmäämme, jossa on mielipiteen vastaus. Se on yksi yhteiskunnan peruskivistä, hän korostaa.

– Mutta meidän on pakko mennä muiden länsimaisten yhteiskuntien tasolle ja rajoitettava jollain tavalla poliittisten lakkojen toteutumista. Poliittisten mielipiteiden ilmaisun pitää tapahtua vapaa-ajalla, ei työajalla, Mäkynen linjaa.

Yrittäjien puheenjohtaja muistuttaa, että irtisanomislaki on hallituksen käsittelyssä jo hieman latistunut ja muutokset eivät ole suuria nykytilaan. Raja, joita irtisanomisen helpottaminen koskisi, on pudonnut alle 20 työntekijän yrityksistä alle 10:een.

– Tässä on pientä vesittymistä, mutta tälläisenäkin annamme tälle tukemme.

Yrittäjägallup: 60 prosenttia palkkaisi lisää

Yrittäjäjärjestö uskoo uudistuksen tuovan ajan kanssa 10 000, jopa 20 000 työpaikkaa. Tämä laskelma, joka poikkeaa monien tutkijoiden arvioista, perustuu järjestön omaan yrittäjägallupiin.

Kyselyssä 60 prosenttia alle 10 työntekijän yrityksistä kertoo palkkaavansa lisää väkeä, jos henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan.

Mäkynen myöntää, että koeajan pidentäminen kuuteen kuukauteen vähentää virherekrytointeja, mutta se ei yrittäjille riitä.

– Koeajan jälkeenkin on olemassa elämää. Työelämä muuttuu tänä päivänä merkittävästi isolla vauhdilla ja jatkuvasti. On vain tilanteita, joissa työntekijä ei enää sovellu siihen työhön, mihin hänet on alun perin rekrytoitu.

Ay-liike on rinnastanut irtisanomislain pärstäkertoimella tapahtuviin, mielivaltaisiin potkuihin. Mäkynen pitää näitä puheita tuulesta temmattuina. Yrittäjäjärjestön johtajan mukaan asia on enemmänkin niin, että mitä pienempi yritys, sitä arvokkaampi on jokainen työntekijä.

Myös SAK:n Viimeinen niitti -kampanja, jossa yrittäjä kuvataan työsuojelusta piittaamattomaksi öykkäriksi, saa Mäkysessä tunteet pintaan.

– Se on surullinen kampanja. Se kuva, joka haluttiin antaa suomalaisista yrittäjistä, on jotain muuta kuin mitä pienillä työpaikoilla nähdään. Yrittäjät loukkaantuivat näistä viesteistä - ja ihan aiheesta, Mäkynen sanoo.

Myös Suomen Yrittäjiä on repivässä riidassa syytetty räyhääjän asenteesta.

– Me emme usko räyhäämiseen, emmekä vastakkainasetteluun tai vihanpitoon. Meidän pyrkimyksenä on lisätä työllisyyttä Suomessa ja pienillä yrityksillä on siinä merkittävä rooli, Mäkynen vastaa kritiikkiin.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen MTV:n Uutisextrassa lauantaina kello 19.10 MTV3-kanavalla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja