Työtaistelu kuohuttaa myös yrittäjiä: ehdotuksia tullut jopa työllistämisen lopettamista – "Hyvin vähän on sellaista palautetta, että pitäisi antaa periksi"

Nokittelu hallituksen ajaman irtisanomislain ympärillä jatkuu. Vastavetona ay-liikkeen työtaisteluille Suomen Yrittäjät kertoi perjantaina Turkuun kokoontuneelle liittokokousväelle kannustavansa työnantajia lopettamaan ay-liittojen jäsenmaksuperinnän.

Video: Teollisuusliitto piti tänään tiedotustilaisuuden lakkoaikeistaan.

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan vastatoimenpiteitä on mietitty jo "pitemmän aikaa”.

– Nyt totesimme, että tilanne on mennyt eteenpäin sillä tavalla, että asia on syytä ottaa esille, Pentikäinen toteaa Kauppalehdelle.

Ay-liikkeelle suunnatun vastaiskulistan ensimmäinen osa esiteltiin keväällä. Tuolloin Suomen Yrittäjät neuvoi jäsenyrityksiään maksamaan työttömyyskassamaksut liittojen ulkopuoliseen Yleiseen työttömyyskassaan (YTK).

Pentikäisen mukaan ”aika moni yrittäjä on ottanut sen käyttöön”, mutta ”miten moni, sitä ei ole tutkittu”.

Eikö tämä ole bensiinin kaatamista jo valmiiksi tulikuumiin liekkeihin?

– Ei meillä ole tarkoitus provosoida ketään, mutta kyllä pitää myös huomioida terveiset ja palaute kentältä. Jäsenet ovat hyvin pettyneitä ay-liikkeen toimintaan, sekä tähän viimeinen niitti -kampanjan mustamaalaamiseen että näihin poliittisiin työtaisteluihin, Pentikäinen vastaa.

– On täysin perusteltua ymmärtää se hämmennys tai suuttumus siitä, että ensiksi yritys kerää rahat ay-liikkeen jäseniltä, tilittää ne ammattiliitoille, ja seuraavana päivänä on lakkovahti portilla.

Ymmärrättekö sellaisen näkemyksen, että nokittelu puolin ja toisin vain lisää tilanteen kahtiajakoa?

– Ymmärrän tietenkin, että asia voidaan tulkita näin. Tottakai ymmärrän sen.

Rintamalinjat siis pitävät?

– Asiaan täytyy saada joku ratkaisu ennemmin tai myöhemmin. Varmasti se jossakin vaiheessa löytyy. Tämän hetken valossa on todennäköistä, että eduskunta aikanaan hyväksyy lakimuutoksen. Sitten tilanne rauhoittuu. Siihen asti on tällainen taistelutilanne. Kun kerran on tällainen taistelutilanne, on ihan luontevaa, että on myöskin jotain vastavetoja pöydällä.

"Monen yrittäjän mitta on täyttynyt tai täyttymässä"

Pentikäinen kertoo järjestön saavan ”joka päivä jotakin ehdotuksia” jäsenistöltään.

– Esimerkiksi, että ei pitäisi työllistää. Hyvin eri tyyppisiä toimenpiteitä, mutta en halua lähteä niitä tässä listaamaan. Emme ole ay-toimintaa vastaan, mutta haluamme lopettaa pienten yritysten, pienten järjestäytymättömien yritysten ja järjestäytymättömien työntekijöiden syrjinnän, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen vihjasi perjantaiaamuna myös mahdollisista "kovemmista toimenpiteistä”.

– Ovatko ne sitten kovempia vai pehmeämpiä. Olemme yrittäneet selvittää, millä on yrittäjien keskuudessa kannatusta ja vaikuttavuutta. Näillä kahdella olemme päättäneet tulla ulos, Pentikäinen toteaa.

Oletteko siis olleet jäsentenne mielestä liian kauan hiljaa, liian pehmoja verrattuna ay-liikkeen vastatoimiin?

– Yrittäjäporukka on laaja, paljon erilaisia mielipiteitä. Hyvin vähän on sellaista palautetta, että pitäisi antaa periksi. Tai olla pehmeämpiä. Oma tulkintani on se, että monen yrittäjän mitta on täyttynyt tai täyttymässä. Ei tätä vanhaa menoa enää haluta samalla tavalla katsoa.

Pentikäinen: Minulla on asialliset välit ay-pomoihin

Pentikäisen mukaan hänellä on ”ihan asialliset välit” esimerkiksi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aaltoon ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorantaan.

– Eivät ihmiset riitele vaan asiat.

– Twitterissäkin yritetään olla asiallisia. Olen vanha pääluottamusmies, joten tiedän miten ay-liike toimii. Näen myös tarpeen uudistua, Pentikäinen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja