Mainos

JHL:n Päivi Niemi-Laine MTV:n Uutisextrassa: Suuri ammattiliitto painostaa Sipilän hallitusta kovin ottein – kunnissa rytisee kohta

9:53

Ay-liikkeen painostustoimet Juha Sipilän hallitusta vastaan kovenevat. Teollisuusliitolla ja AKT:llä ovat jo ylityökiellot päällä ja ensi viikolla ne laajenevat terveydenhoitoon, kun Tehy ja Super ryhtyvät kolmen päivän työtaistelutoimiin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto julkistaa omat toimensa ensi tiistaina. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine lupaa tiukkoja otteita, jos Juha Sipilän hallitus ei peru irtisanomissuojan heikentämistä pienemmissä yrityksissä.

– Meiltä on tulossa selvästi kovempaa tavaraa. Meillä on viisivaiheinen suunnitelma ja menemme niin pitkälle kuin tarvetta on, Niemi-Laine sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Kunta-alalla JHL on Suomen suurin ammattiliitto, joten kärsijät löytyvät sieltä, vaikka irtisanomissuojan heikennys ei edes kosketa suuria kuntatyönantajia.

– Valitettavasti hallitus on laittanut meidät tilanteeseen, jossa joudumme käyttäytymään näin ikävällä tavalla työnantajaa kohtaan, Niemi-Laine sanoo.

– Irtisanomislaki on piste i:n päälle siinä kaikessa mitä tällä vaalikaudella on tehty. Näyttää siltä, että Sipilän hallituksen tavoitteena on saada työntekijä sorviin kiinni ja pysymään jatkuvasti töissä.

JHL:llä on noin 220 000 palkansaajaa, jotka työskentelevät esimerkiksi hoitoalalla, kasvatuksessa, siivous- ja kunnossapitotöissä, pelastustehtävissä ja liikenteessä.

Viimeinen niitti saa ymmärrystä

Tunnelmia on kiristänyt tällä viikolla SAK:n Viimeinen niitti -kampanja, josta yrittäjät ja monet muutkin ovat pahoittaneet mielensä. Kampanjan kuvissa yrittäjä esitetään tyrannina, joka antaa potkut sairaalle työntekijälle ja vähät välittää työturvallisuudesta.

Voimakkaan arvostelun jälkeen SAK on hillinnyt kuvien käyttöä, mutta itse kampanja jatkuu edelleen.

Niemi-Laine puolustaa kiisteltyä kampanjaa, sillä jäsenistö on hänen mielestään nyt herätettävä ja kunnon keskustelua pitää saada aikaan.

– Jos irtisanomissuojan heikennys tehdään, niin nämä kuvat kertovat, mihin työpaikoilla ollaan menossa alle 20 työntekijän yrityksissä. On ikävää, jos totuus näin pahasti sattuu.

Hallituspuolueet ovat toistaneet, että irtisanomislain muutos on maltillinen ja jatkossakin esimerkiksi kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan. Ay-liikkeen piirissä puhutaan mielivallasta ja potkujen antamisesta pärstäkertoimella.

– Tässä syntyy mahdollisuus mielivaltaiseen tapaan löytää syitä, joilla päästä työntekijästä eroon, Niemi-Laine sanoo ja nostaa esimerkiksi äidit ja isät, jotka joutuvat olemaan paljon poissa töistä sairastavan lapsen takia.

Toistuvasti hallitus on kiistänyt erittäin jyrkästi pelottelut potkuista pärstäkertoimella.

Sipilän hallituksen esityksen uskotaan tulevan eduskunnan päätettäväksi loka-marraskuun aikana.

MTV:n Uutisextra lauantaina kello 19.10. Vieraana JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja