Suomen Yrittäjien Pentikäinen huolissaan yksinyrittäjien tuesta – kymmenettuhannet kertovat pohtivansa toiminnan lopettamista: "Hämmentää ja huolestuttaa"

6:11
Mitä muita toimia yritystoiminnan helpottamiseksi tarvittaisiin koronavuonna? Katso koko Mikael Pentikäisen haastattelu yllä olevalta videolta. 

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on huolissaan yrittäjien pärjäämisestä koronaepidemian aikana. Hänen mielestään hallituksen olisi mahdollista helpottaa yrittäjien tilannetta vielä monella eri keinolla. 

– Monella yrittäjällä on edessään totuuden hetki, toteaa Pentikäinen MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Hänen mukaansa 9 prosenttia kaikista Suomen yrittäjien jäsenistä on kertonut pohtivansa yritystoiminnan lopettamista. Tämä tarkoittaa arviolta 30 000 yrittäjää. 

4 prosenttia yrittäjistä taas kokee konkurssiuhkaa.  

– Aina on yrittäjiä, jotka pohtivat toiminnan lopettamista, mutta nyt heitä on tuplamäärä normaalioloihin verrattuna, Pentikäinen sanoo. 

Yrittäjät haluavat hallitukselta lisää toimia

Pentikäisen mukaan yrittäjät ymmärtävät hyvin, että tautitilanne Suomessa pahenee ja toimia on tehtävä. Hän kuitenkin korostaa, että meneillään on monelle yrittäjälle vuoden tärkein sesonki ja siksi turvallisuuteen on panostettu voimakkaasti. 

– Yrittäjät suhtautuvat tilanteeseen vastuullisesti. 

Helpotuksia yritystoiminnalle on tehty jo. Pentikäisen mukaan esimerkiksi joulukuussa haettavaksi tuleva kustannustuki on ollut hallitukselta tärkeä kädenojennus, ja maaliskuun loppuun asti jatkettavaa yrittäjän työttömyysturvaa kiitellään. 

Moni yrittäjä odottaa hallitukselta kuitenkin lisää toimia yritystoiminnan helpottamiseksi vaikeassa tilanteessa.

– Itseäni vähän hämmentää ja huolestuttaa se, ettei yksinyrittäjätuki ole edennyt – tuntuu, ettei sitä oikein halutakaan edistää, Pentikäinen toteaa. 

Hänen mukaansa rajoitukset iskevät varsinkin moniin kulttuuri- ja palvelualan yksinyrittäjiin, ja hän toivoisi työ- ja elinkeinoministeriöltä nopeampia päätöksiä yksinyrittäjätuen mahdollistamiseksi. 

– Silloin kun tämä oli ensimmäisen kerran haettavana, se toimi varsin hyvin. Tukea haki noin 50 000 yrittäjää. Nyt kun tilanne pahenee, niin tarve on vähintään samanlainen kuin ensimmäisellä kierroksella, Pentikäinen sanoo.

Mitä muita toimia yritystoiminnan helpottamiseksi tarvittaisiin koronavuonna? Katso koko Mikael Pentikäisen haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja