Suomen yrittäjät ja Matkailu- ja ravintola-ala vaativat muutoksia tartuntatautilakiin: "Tiloja ei pidä sulkea varmuuden vuoksi"

Koronarajoitusten valvominen on vaikeaa, miten se onnistuu käytännössä? Vierailemme yökahvilaksi muuntautuneessa baarissa 7:34
Katso myös video: MTV Uutiset vieraili yökahvilaksi muuntuneessa baarissa.

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esittämiä muutoksia tartuntatautilakiin.

Esityksen mukaan paikallisviranomainen voisi sulkea yrityksen toimipaikan enintään kahdeksi viikoksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan esityksellä ollaan puuttumassa elinkeinovapauteen.

– Näin vietäisiin happea yhteiskunnasta ja siihen pitää olla todella vahvat perustelut. Sitä ei voi tehdä kevyin perustein ilman kunnon näyttöjä.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katilan mukaan eduskunnan kannattaa nyt muuttaa esitystä.

– Tulisi ottaa huomioon jokaisen mahdollisen päätöksen kohteena olevan yrityksen tai tahon toteuttamat erityisjärjestelyt tai yksittäisen tilan erityispiirteet, jotka voivat lieventää erityisen tartuntariskin olemassaoloa tai poistaa sen kokonaan.

Sulkemisen yhtenä edellytyksenä on, että epidemia on sairaanhoitopiirin alueella leviämisvaiheessa eli ilmaantuvuusluku on vähintään 50. 

–  Luku on erittäin alhainen, kun ottaa huomioon miten perustavanlaatuisesta rajoitustoimesta on kysymys yrityksen ja sen työntekijöiden kannalta. Luku pitäisi nostaa sataan, mikä yhdessä muiden edellytysten kanssa turvaisi paremmin yrittäjien ja työntekijöiden asemaa, Matkailu- ja Ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

"Valtion korvattava tappiot"

Lappi vaatii, että valtion on kompensoitavat vahingot, jos paikallisviranomaiset voisivat jatkossa koronan takia sulkea yritysten toimipaikkoja. 

– Toimialamme yritykset ovat koronakriisin jäljiltä niin huonossa kunnossa, ettei niiden toimipaikkoja voida sulkea varmuuden vuoksi. Lainsäätäjän tulee osoittaa, että koronavirus on levinnyt niissä ja että ne ovat sen vuoksi erityisen riskialttiiksi katsottavia tiloja, Lappi sanoo.

 – Voi syntyä tilanne, että uudet rajoitukset lisäävät konkurssiaaltoa. Siksi niiden rinnalla pitää olla myös tukitoimia, Pentikäinen painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat