Ravintola-ala sanoo hyväksyvänsä mukisematta määräykset panna ovet säppiin – vaatii kauppakeskuksilta ja vakuutusyhtiöiltä vastuunkantoa

Levin Wallis-ravintolassa bileet jatkuivat koronasta huolimatta 0:09
Levillä bileet jatkuivat koronasta huolimatta.

Pääministeri Sanna Marin kertoi aiemmin tänään, että hallitus valmistelee päätöksiä ravintoloiden sulkemiseksi. 

Ravintola-ala laittaa mukisematta ravintolat kiinni, jos hallitus määrää niin koronaviruksen vuoksi, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

–  Nyt pitää mennä terveys edellä, Lappi sanoo.

SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtajan Harri Ojanperän mukaan toimialalle on hankalin vaihtoehto, jos ei tule selvää määräystä ravintoloiden laittamisesta kiinni.

–  Selvä määräys olisi ymmärrettävä päätös, Ojanperä arvioi.

Pääministeri Sanna Marin kertoi, että hallitus valmistelee päätöksiä ravintoloiden sulkemiseksi. Hallitus ei kuitenkaan voi voimassa olevien lakien puitteissa tehdä päätöksiä asiasta.

Marin kirjoittaa Twitterissä, että lainsäädäntö asettaa hallituksen toiminnalle tiukat raamit. Valmistelu vie hänen mukaansa parhaimmillaankin päiviä.

Myös oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei lainsäädännössä ole yleistä mahdollisuutta kieltää elinkeinotoimintaa.

Se edellyttää aina jotain erityistä perustetta, Timonen sanoi ja jatkoi myöhemmin:

–  Minusta on näyttänyt siltä, että ravintoloiden (aukiolon) kieltäminen suoraan lainsäädännöllä edellyttäisi jonkin soveltuvan lain muuttamista ensin.

"Vuokria on pakko alentaa"

Ojanperä on käärmeissään siitä, ettei muilta aloilta löydy vastuunkantoa poikkeuksellisessa tilanteessa. 

Vakuutusyhtiöt eivät tule vastaan, vaikka hänen mukaansa on selvä force majeure -tilanne eli odottamaton suuri häiriö, joka estää täyttämästä sopimusvelvoitteita.

Hän kritisoi vahvasti myös kiinteistöalaa, joka ei tingi vuokrista erityisesti kauppakeskuksissa, vaan vaatii pitämään ravintolat auki tilanteesta huolimatta.

–  Eihän näin voi olla, Ojanperä sanoo.

Myös Lappi manaa kiinteistöalaa. Hänen mukaansa kiinteistöala toimii ikään kuin kriisi ei koskettaisi niitä.

–  Peräänkuulutan yhteistä vastuuta, hän vaatii.

Kauppakeskuksissa ravintolat täytyy pitää auki tai muuten seuraa taloudellisia sanktioita. Näin vaikka päivän myynti jäisi parin sadan euron luokkaan. Kiinteistöpuolen pitäisi tulla mukaan talkoisiin, Lappi sanoo.

–  Vuokria on pakko alentaa, hän vetoaa.

Lue myös:

    Uusimmat