Suomen ylivoimaisesti suosituin yrtti – toista suosikkia rakastetaan ja vihataan

Suomalaiset pitävät yhä voimakkaammista yrteistä.

Järvikylän yrttejä myyvän Famifarm Oy:n markkinointipäällikö Caro Grotenfelt-Fyhrin mukaan suomalaisten yrttimaku on muuttunut vuosien saatossa melkoisesti. Vielä muutama vuosikymmen sitten basilika oli meille eksoottinen yrtti, mutta nykyään uskalletaan jo kokeilla rohkeammin uudenlaisia makuja.

– Suomalaisten makutottumukset ovat muuttuneet 30 vuoden aikana ja sen myötä mekin tuomme markkinoille yhä voimakkaampia tuotteita. Aluksi esimerkiksi villirucolaa pidettiin todella vahvana, tänä päivänä se on yksi eniten myydyistä perussalaateista. Tavallisen mintun viereen on tullut vahva minttu ja ranskalainen rakuuna tuli venäläisen rakuunan kaveriksi, Grotenfelt-Fyhr kertoo.

Grotenfelt-Fyhr uskoo, että makumaailman muuttuminen johtuu ennen kaikkea ruokavaliomme kansainvälistymisestä. Ihmiset matkustelevat, keräävät ahkerasti tietoa ja ovat yhä kiinnostuneempia ruoasta.

– Jos miettii, mitä päivällispöydässä syötiin ennen, niin tänä päivänä se on paljon vihreämpää ja syödään paljon enemmän raakoja aineksia. Ainakin suurissa kaupungeissa tehdään paljon erilaisia aamujuomia, joihin laitetaan marjojen ja hedelmien lisäksi myös vihanneksia kuten kurkkua ja salaatteja sekä yrttejä.

Suomen suosituimmat yrtit: Korianteri jakaa mielipiteet

Mitä yrttejä suomalaiset sitten käyttävät eniten ruoanlaitossa? Grotenfelt-Fyhrin mukaan ehdoton suosikki tulee italialaisesta keittiöstä.

– Basilika on ihan omassa luokassaan. Se nousi suosituksi italialaisen keittiön tulon ja tomaatti-basilikasalaatin myötä. Suosittuja ovat myös timjami, minttu, korianteri, herneenverso ja lehtipersilja. Salvia on nousemassa, mutta sitä ei kauheasti vielä käytetä, ellei sitä satu olemaan reseptissä ja ostoslistassa.

Yksi suosikkiyrteistä jakaa kuitenkin vahvasti mielipiteet: korianteri menee kunnolla kaupaksi ainoastaan Etelä-Suomessa.

– Yllättävän tasainen maku suomalaisilla on. On se tietysti niin, että trendit lähtevät ensin etelästä leviämään pohjoiseen päin. Korianteria syödään käytännössä Etelä-Suomessa.

Tutkijat ovatkin väittäneet ihmisiltä löytyvän korianterigeenin: osa ihmisistä kokee korianterin tuoksun ja maun liian saippuamaisena.

Yrttitrendeissä tuunataan ja maistellaan uutta

Tänä keväänä kauppoihin on tulossa uutuusyrttinä muun muassa sitruunaverbena. Se huumaa Grotenfelt-Fyhrin mukaan erityisesti voimakkaalla tuoksullaan.

– Sitä voi käyttää hyvin esimerkiksi mintun korvikkeena. Sitruunaverbena sopii juomiin, kalaan, lihaan ja jälkiruokiin kuten sorbetteihin. Sitruunaverbena maistuu myös iltateenä, sillä se rauhoittaa kuten kamomilla.

Grotenfelt-Fyhr suosittelee kokeilemaan sitruunaverbenaa myös pääsiäispöydässä lampaan kaverina. Kannattaa myös muistaa, että yrtit sopivat kätevästi muuhunkin käyttöön kuin oman keittiön raaka-aineiksi.

– Itse olen tehnyt esimerkiksi rosmariinista jalkasuolaa. Hyvin helppo on valmistaa myös omia yrttiöljyjä tai pestoa, ja niitä on kiva viedä tuliaisiksi. Jos miettii kevään juhlia, niin yrttikimppuhan on aivan ihana ja tuoksuva korvike leikkokukille, Grotenfelt-Fyhr vinkkaa.

Katso yrttivinkit: Mihin kaikkea yrttejä voikaan käyttää?

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat