Suomen viisumikäytännöt kirvoittavat kritiikkiä ulkomailla – ”Oletan, että jahkailun taustalla on muutakin kuin heinäkuun mökkiloma”

7:35
Miten mahdolliset maahantulon kiristykset vaikuttaisivat matkailualan yrittäjiin? Asiantuntija vastaa.

Suomen venäläisturistien viisumikeskustelu käy tällä hetkellä kuumana. Suomen suurimmat eduskuntaryhmät ovat jo ilmaisseet tukensa viisumikäytännön muutokselle, toisten mielestä asia vaatii vielä lisää selvityksiä ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Suomen pohdintaa on seurattu kiinnostuneina myös ulkomailla ja puuttuva päätös on kirvoittanut myös kritiikkiä. 

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves latasi oman arvionsa Suomen viisumikäytännöstä Twitteriin aiemmin tänään. Entinen presidentti muisteli, kuinka nopeasti Suomi oli valmis sulkemaan rajansa virolaisilta koronan aikaan.

– Samalla kun Suomi jahkailee Venäjän kanssa, sillä ei ollut ongelmaa tehdä salamannopeaa päätöstä sulkea rajansa virolaisilta koronaviruksen aikana. Oletan, että tähän jahkailuun liittyy muutakin kuin heinäkuun lomailut mökillä, Ilveksen tviitti kuuluu.

Ilves ei ole ainoa, joka näkee Suomen päätöksen ongelmallisena. Myös italialaislehti la Repubblica on tyytymätön tilanteeseen: ”Suomi on venäläisturistien Troijan hevonen. Tällä tavoin he pääsevät maateitse sisään ja lentämään ympäri EU:ta.”

Myös Euronews kirjoitti artikkelin Suomen viisumipolitiikasta. Jutussa kerrotaan, että Suomi on ainoa maa, joka edelleen myöntää venäläisille turistiviisumeja. Jutussa kuvataan, kuinka Suomi on kasvavan poliittisen painostuksen alla muuttaa käytäntöjään viisumien myöntämisessä.

Suomi alkoi myöntää venäläisille turisteille viisumeja heti, kun Venäjä purki koronan takia asettamansa matkustusrajoitukset. Rajanylityksen eivät ole vielä palautuneet entisiin lukemiinsa, mutta Suomi on tällä hetkellä ainoa EU-maa, jolla on Venäjän kanssa yhteistä rajaa ja myöntää venäläisille turistiviisumeja.

Venäjä puolestaan on esittänyt tavalliseen tapaansa uhkaavan kuuloisen lausunnon siitä, miten Moskovassa reagoitaisiin, jos Suomi päättäisi noudattaa muiden esimerkkiä ja sulkea rajansa venäläisturisteilta.

– Venäjä tulee reagoimaan negatiivisesti, mikäli Helsinki noudattaa muiden esimerkkiä ja lopettaa viisumien myöntämisen venäläisille, sanoi Krimin edustaja viime viikolla.

Euronews spekuloi, ettei asiasta ole tulossa päätöstä vielä hetkeen, koska pääministeri Sanna Marin on tällä hetkellä kesälomalla ja hänen sijaisensa tuskin tulee tekemään päätöstä hänen sijassaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja