Miksi venäläisturistit pääsevät Suomeen, vaikka Venäjää vastaan on tiukat pakotteet? "Koko EU:ta koskettavia kysymyksiä"

7:35
Miten mahdolliset maahantulon kiristykset vaikuttaisivat matkailualan yrittäjiin? Asiantuntija vastaa.

Venäläisten matkailijoiden vapaa liikkuminen rajan yli Suomeen ja Suomen kautta muualle Eurooppaan herättää ihmettelyä ja kysymyksiä.

Kuitenkaan suoraan pakotelistalla olevat henkilöt eivät pysty matkustamaan Suomeen. Asiaa on pohdittu siltä kantilta, mahdollistaako matkailu pakotteiden kiertämisen.

Matkailuliiketoiminnan professori Juho Pesonen Itä-Suomen yliopistosta arvioi MTV Uutiset Livessä, että kysymys  on koko Euroopan asia.

– Varmasti kyse on jollain tavalla pakotteiden hengestä. Ja strategiasta, millä EU ja Suomi osana sitä pyrkivät vaikuttamaan Venäjään. Nämä ovat isoja, koko EU:ta koskettavia kysymyksiä, kun Suomesta ja Virosta on tullut kauttakulkumaa koko Eurooppaan venäläisille matkailijoille.

Viro on tehnyt Suomea tiukemman linjauksen: Se lakkasi myöntämästä turistiviisumeja venäläisille maaliskuussa.

Pesonen peräänkuuluttaa, että Suomen, ja koko Euroopan unionin, kannattaisi asiassa ensin tutkia kuin hutkia. Mailla olisi hyvä olla yhtenäinen linja ja miettiä yhdessä, miten Venäjään pyritään vaikuttamaan.

– Monet ovat tietysti vihaisia Venäjälle ja venäläisille. Halutaan ikään kuin kostaa ja kurjistaa venäläisten elämää, että sen kautta he olisivat sotaa vastaan ja ehkä haastaisivat hallinnon. Mutta todella vähän löytyy esimerkkejä historiassa siitä, että pakotteet ja vastaavat olisivat hallintoja kaataneet.

– Ehkä ihan hyvä, että tätä katsotaan rauhassa ja tehdään päätökset monelta kantilta. Ei tehdä päätöksiä sosiaalisen median perusteella, vaan tutkimusten ja selvitysten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja