Mainos

Suomen velka suurempi kuin koskaan – Talousviisaat: Itsemääräämisoikeutta ei ole vielä menetetty

10:17

Suomi ei ole menettämässä itsemääräämisoikeuttaan, vaikka Suomella on velkaa enemmän kuin koskaan, sanoo pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta.

Suomi myös velkaantuu nopeammin kuin koskaan. Von Gerichin mukaan euroalueiden kriisimaiden velkaantumisiin verrattuna Suomi on kuitenkin vielä hyvässä jamassa. Valtiolla on velkaa noin 105 miljardia euroa.

– Suomi ei ole vielä lähellä pistettä (jossa menettäisi itsemääräämisoikeutensa). Euroalueella on maita, joissa julkista velkaa on li 90 prosenttia BKT:stä, Suomessa ei ole vielä menty 60 prosentin yli. Suomi on velan kanssa näivettymistilassa, jossa velkasuhde tikittää ylöspäin, mutta liikkumavaraa on vielä, sanoi von Gerich MTV:n Huomenta Suomessa.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä sanoo, että velan nousemista tärkeämpi kysymys on saadaanko velan suhde kokonaistuotantoon kääntymään laskuun.

– Velka tulee vielä nousemaan lähivuosina, mutta taittuuko se hallituskauden loppuun mennessä, riippuu siitä, mikä on talouden ja työllisyyden kehitys, sillä ne vaikuttavat julkisen talouden tasapainoon.

8:43

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.