Valtiovarainministeri Vanhanen: Tulevat eduskuntavaalit ei saa olla sopeutustoimien esteenä – "Nyt pitää vaalit unohtaa"

Suomen talouden näkymät – vieraana valtiovarainministeri Matti Vanhanen 11:33
Katso yllä oleva video: Voiko Suomi sulkea yhteiskunnan toisen kerran, jos syksyllä iskee uusi korona-aalto?

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen alijäämäistä budjettia pitäisi alkaa sopeuttaa vuonna 2022. Suomen velka-aste on nousemassa jopa 75 prosenttiin.

Katso yllä oleva video: Voiko Suomi sulkea yhteiskunnan toisen kerran, jos syksyllä iskee uusi korona-aalto?

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Vanhanen toivoo, että elvytysvaihe onnistuu Suomessa ja maailmalla siten, että sopeutustoimiin voidaan ryhtyä reilun vuoden päästä.

– Se on ehkä aikaisin järkevä aika. Nyt eletään edelleen koronan ylläpitovaihetta, jossa yritetään pitää yhteiskunnan ja yritysten toiminnot pyörimässä. Siihen joudutaan satsaamaan niin kuin tänä vuonna lähes 20 miljardia uutta velkaa.

– Sitä seuraa, ja nyt on jo käynnistetty vaihe, jossa pitäisi saada talous uudelleen nousemaan. Sitä elvytysvaihetta ei pitäisi härnätä päinvastaisilla toimilla.

Vanhasen mukaan tulevat eduskuntavaalit vuonna 2023 ei saisi olla sopeutustoimien esteenä. Uutisaamun juontaja Ivan Puopolo kysyi Vanhaselta, mikä puolue aidosti ajaisi sopeutustoimia ennen vaaleja.

– Uskoisin, että sellaiset puolueet, jotka suhtautuvat vakavasti Suomeen. Nyt pitää vaalit unohtaa. Tämä on vakava tilanne, jossa nyt olemme.

– Meillä työttömyysnousun alijäämä on aivan järkyttävän suuri tänä vuonna. Asioilla on mittasuhteensa, ja vaalien mittakaava on todella alhaalla näihin kysymyksiin verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat