Mainos

Suomen suurin nuuskaoikeudenkäynti alkaa

Suomen tähän asti suurimman nuuskajutun käsittely alkaa käräjäoikeudessa Pietarsaaressa huomenna. Nuuskan maahantuojien lisäksi syytettyjen penkillä on liki kymmenpäinen joukko pohjalaisia huoltamo- ja kioskiyrittäjiä.

Maahantuonnista epäillään kolmea Pietarsaaren seudulta olevaa miestä. He hankkivat nuuskaa Ruotsin Haaparannasta ja kuljettivat sen pakettiautolla Suomeen. Pakettiauton kyydissä kulkeutui Suomeen vuosien mittaan kaikkiaan 550 000 nuuskarasiaa.

Salakuljetusrinki paljastui vuoden 2006 lopulla. Tullin arvion mukaan rinki toi maahan runsaat 20 000 kiloa nuuskaa vuosina 2001-2006.

Jutun käsittelyyn ja syytteiden lukemiseen on varattu aikaa kaksi päivää. Huomenna syytteessä ovat maahantuojiksi epäillyt miehet, joille syyttäjä vaatii rangaistusta muun muassa törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Tulli on arvioinut, että vältettyjen verojen määrä nousee 1,5 miljoonaan euroon.

Myytiin tiskin alta

Nuuska toimitettiin pohjalaisille huoltamo- ja kioskiyrittäjille, jotka myivät sen ostajille "tiskin alta". Jälleenmyyjiä odottaa syyte laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä ja tupakkalain vastaisen tuotteen myymisestä.

Myös Ruotsin tulli on tutkinut tapausta törkeänä salakuljetuksena.

- Juttuun liittyen tutkimukset ovat siellä menossa, ja oikeudenkäynti on alkamassa, kertoo tulliylitarkastaja Seppo Mäkitalo Läntisestä tullipiiristä. Ruotsilla on velvoite valvoa, ettei nuuskaa kulkeudu sen rajojen yli muualle EU-alueelle.

Sitä, miten paljon nuuskaa ylipäätään valuu Suomen puolelle, ei Mäkitalo osaa sanoa. Nuuskaa ostetaan enimmäkseen Ruotsin laivoilta, mutta myös Venäjältä tulee sitä jonkin verran.

Netissä rehottavaa nettikauppaa Mäkitalo pitää laittomana.

- Nettiyritykset toimivat Ruotsissa, jossa on laitonta myydä nuuskaa muihin EU-maihin, hän huomauttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.