Suomen suosituin kirjabloggaaja: Aikaa kuluu jo 60 tuntia viikossa

Harrastuksena alkanut kirjallisuusblogi vie nykyään suuren osan Leena Niemisen ajasta.

Vuoden 2009 ystävyyspäivänä lukemista rakastava Leena Nieminen alkoi pitää kirjallisuuteen liittyvää Leena Lumi -blogia. Muun muassa toimittajana työskennellyt Nieminen oli vuosia aiemmin jättäytynyt töistä kotiin hoitaakseen perheen nuorimmaista lasta, joka kärsi voimakkaista allergioista. Nyt ajatukseksi oli noussut hakea opiskelemaan kirjallisuutta, ja tästä innostuneena Niemisen mies avasi hänelle blogin.

– Minä siihen satakuntalaisena vastasin tietty heti, että "en mää ainakaan ikinä tuollaiseen ala mitään kirjoittaa". Sitten karjalainen puoleni minussa vei voiton ja ennen kuin puoli yö koitti, olin laittanut ensimmäiset tekstini maailmalle, hän muistelee.

Nyt Niemisen on kokopäiväinen kirjabloggaaja, jota seuraa 29 000 lukijaa kuukaudessa. Viestintätoimisto Cisionin lukujen mukaan Leena Lumi oli vuonna 2013 Suomen suosituin kirjallisuusblogi. Nieminen kertoo, että häneltä kuluu blogiin liittyviin asioihin noin 60 tuntia viikossa: lukemiseen, siitä kirjoittamiseen, kuvalupien hakemiseen ja toisten blogien kommentointiin. Nieminen laskee blogiin kuluvan runsaan ajan jossain määrin negatiiviseksi asiaksi, mutta bloggaaminen on kuitenkin myös antanut paljon. Parhaimpana asiana bloggaamisessa hän näkee mahtavat kustannusala- ja lukijakontaktit.

Bloggaaminen on vuosien saatossa muuttunut

Nieminen aloitti bloggaamisen jo melkein viisi vuotta sitten. Mikä blogin pitämisessä on vuosien saatossa muuttunut?

– Aloittaessani en tiennyt ketään muuta kirjabloggajaa, ja nyt heitä on ties kuinka paljon. Olen kilpailuhenkinen, joten väistämättä tulee aika ajoin kilpailullinen tunne, josta tosin aion edelleen yrittää eroon, Nieminen sanoo.

Lisäksi tunnetut kirjabloggaajat saavat tätä nykyä suuria määriä arvostelukappaleita suoraan kustantamoilta aivan kuten kirjallisuustoimittajat. Nieminen arvioi, että tätä nykyisin noin 80 prosenttia hänen bloginsa kirjoista on suoraan kustantamoista, ja loppu on itse ostettuja tai kirjastosta lainattuja.

Nostatko blogissasi esiin joitain kirjallisuuden erityisalueita?

– Mielestäni en, mutta ehkä puutarha keväisin paljastaa toisen intohimoni ja samoin ruokakirjat, sillä olen innokas kokkaaja, Nieminen pohtii.

Nieminen kertoo valitsevansa bloginsa kirjat oikeastaan ainoastaan sillä perusteella, että ne eivät ole tylsiä. Niissä pitää olla jotain uutta: uusi tyyli kirjoittaa, rohkeutta heittäytyä, rouheutta ja kauneutta tasapainoisessa suhteessa. Mieluiten Nieminen lukee kirjoja, joista hän "syttyy tuleen". Laadukkaan kaunokirjallisuuden lisäksi Nieminen on myös runouden ystävä. Bloggaaja ei ole pelkästään innokas kirjallisuuden lukija, vaan hän paljastaa myös kirjoittavansa kaunokirjallisia tekstejä.

– Runoja virtaa lupaa kysymättä, ja pakinoita syntyy tuosta vaan. Aikaisemmin osallistuin moniin kirjoituskilpailuihin ja yhden ison voitinkin, mutta nyt ei ole enää aikaa. Myönnän, että mielessäni pyörii romaani, mutta nyt on niin paljon muuta, Nieminen kertoo.

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat