Suomen riveihin vaihtanut venäläistaustainen urheilija ylsi palkintopallille – olympiavoittajaäiti riemuissaan: "Olet mahtava"

Suomea nykyisin edustava Daria Virolainen kisasi rulla-ampumahiihdossa Viron mestaruuskilpailuissa ja sijoittui yhteislähdössä kolmanneksi.

Suomen ampumahiihtoliitto vahvisti elokuussa venäläissyntyisen Virolaisen, 34, saaneen oikeuden edustaa Suomea lajin kansainvälisissä kilpailuissa. Takavuosina Venäjää edustanut, kahdesti maailmancup-kilpailun palkintokorokkeelle yltänyt Virolainen kilpaili kansainvälisessä ampumahiihdossa viimeksi kaudella 2017–18, mutta hän on asunut Suomessa jo vuosia ja sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2021.

Virolainen tavoittelee ensi kaudeksi Suomen maajoukkuepaikkaa. Hänen on maajoukkueeseen päästäkseen läpäistävä karsinta.

Viime viikolla Virolainen osallistui rulla-ampumahiihdossa naapurimaa Viron mestaruuskilpailuihin. Hän paineli yhteislähtökilpailussa kolmanneksi jäätyään voittaja Tuuli Tomingasista 46,4 sekuntia. Edeltävänä päivänä hän oli sijoittunut pikakisassa neljänneksi.

Virolaisen palkintokorokesuoritus on ollut esillä venäläisessä mediassa, ja sitä on kommentoinut myös hänen äitinsä, ampumahiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja Anfisa Reztsova.

– Olen todella iloinen "Dashan" puolesta! Hän ylsi jo mitalille! Hän päätti edustaa Suomea asuessaan siellä, mikä on suuri askel, Reztsova sanoi Match TV:lle.

Reztsova toivoo Virolaisen yltävän mitaleille myös talvella ja uskoo, että näin myös tapahtuu.

– Suomessa ei ole erityisen vahvoja ampumahiihtäjiä. Dashulja, olet mahtava.