Venäläinen ampumahiihtäjä Suomen maajoukkueeseen? Nyt puhuu kohu-urheilija itse

Venäläinen ampumahiihtäjä Daria Virolainen, 33, kertoo olevansa vielä epävarma, yrittäisikö hän edustaa jatkossa Suomen maajoukkuetta.

Kohua olivat omiaan nostattamaan Virolaisen entisen valmentajan Leonid Mjakishevin kommentit. Mjakishevin mukaan Virolaisella on Suomen kansalaisuus ja Virolainen liittyisi iskussa ollessaan Suomen maajoukkueeseen jo alkavalle kaudelle.

– Jos hänellä on voimia, hän edustaa tätä joukkuetta uudesta kaudesta alkaen, Mjakishev väitti Match TV:lle.

Virolaisen äiti, ampumahiihdossa kaksi olympiakultaa ja maastohiihdossa yhden olympiakullan voittanut Anfisa Reztsova puolestaan sanoi uutistoimisto Tassille, että Virolaisella on Suomen kansalaisena oikeus edustaa Suomea ja että Virolainen haluaa yhä kilpailla, mutta tämä ei ole tehnyt lopullista päätöstä maan suhteen.

Tuusulan Voima-Veikkoja edustava Virolainen kilpaili kuluneena rulla-ampumahiihdon SM-kilpailuissa Kontiolahdella ja sijoittui toiseksi normaalikilpailussa sekä neljänneksi pikakilpailussa. Hän kertoo nyt, ettei ole tehnyt vielä päätöstä urheilukansalaisuuden vaihdoksesta.

– En ollut aikeissa tehdä äänekkäitä julistuksia, että edustaisin Suomea. Kyllä, olemme asuneet perheeni kanssa täällä kuusi vuotta. Esiinnyn, tai ennemminkin harjoittelen, paikallisessa seurassa, koska olen kilpaillut sen puolesta toistaiseksi vain kerran, Virolainen kertoo Sports.ru:lle.

Virolaisen mukaan hänellä ei ole mielessään unelmia kansainvälisistä kisoista, vaan hän ainoastaan tietää haluavansa tehdä paluun.

– Seitsemän kuukautta sitten synnytin kolmannen lapseni, ja rintaruokin häntä edelleen. Halusin vain kilpailla paikallisissa kisoissa muistaakseni sen tunteen, ja olen todella yllättynyt, että se aiheutti sellaista resonointia kotona.

Virolainen valottaa asuvansa Helsingin lähellä. Hänen vanhin poikansa puhuu Virolaisen mukaan suomea äidinkielenään.

– Minä myös puhun (suomen) kieltä, mutta en sano, että se olisi sujuvaa.

Liitolla ei tietoa

Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki selvitti MTV Urheilulle, ettei Virolainen ole hänen tietämänsä mukaan ollut liittoon yhteydessä mahdollisesta halusta edustaa Suomen maajoukkuetta.

Virolainen on yltänyt kahdesti urallaan henkilökohtaisissa maailmancup-kilpailuissa palkintokorokkeelle. Hänellä on kakkossija sekä vuodelta 2014 että 2015. Viime vuosina lapsia saanut Virolainen on kilpaillut ampumahiihdon maailmancupissa viimeksi kaudella 2017–18.

Suomen ampumahiihtomaajoukkueessa on kilpaillut tammikuusta 2021 lähtien Nastassia Kinnunen, joka edusti sitä ennen Valko-Venäjää. Kinnunen sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat