Suomen rajatiukennuksille kovaa kritiikkiä Virossa – ihmisten täytyy päättää perheen ja palkan välillä: "Suomi toimii kaksinaismoralistisesti"

11:47
Katso ja kuuntele kirjeenvaihtaja Petri Sarasteen raportti.

Viro pyytää Suomen hallitukselta, että se keventäisi työvoimalle määrättyjä maahantulorajoituksia. Asiasta kertoo ulkoministeri Urmas Reinsalu Viron yleisradioyhtiölle.

Suomi kertoi eilen uusista rajaliikenteen rajoituksista. Sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne ensi keskiviikosta alkaen. Suomi pyrkii estämään koronavirusmuunnosten leviämistä maahan.

Suomessa on normaalisti kymmeniätuhansia ulkomaisia rakennusalan työntekijöitä, valtaosa Virosta. 

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että rajoitukset aiheuttavat ärsytystä Virossa. Myös sairaanhoitajat ovat tuskastuneet ja puhuneet solidaarisuuden osoittamisesta rakennustyömiehille. He siis jäisivät myös Viroon, vaikka hoitajat saavat tulla Suomeen. 

– Ärsytyksen, mitä esimerkiksi Tallinkin toimitusjohtaja antoi eilen Twitterissä tulla ilmoille, voi hyvin ymmärtää. 

Tallink on Viron tärkein yritys ja nyt työmatkaliikennekkin loppuu käytännössä kokonaan kuukaudeksi. 

– Se on merkittävä lovi jo ennestäänkin surkeaan vuoteen, Saraste tiivistää. 

"Double standards"

Suomen asettamat rajoitukset ovat saaneet osakseen kovaakin arvostelua Virossa. Muun muasssa Viron EU-meppi Urmas Paet on sanonut, että rajoitukset heikentävät Schengen-sopimusta ja ovat ristiriidassa EU:n vapaan liikkuvuuden kanssa. 

– Hänen mielestään testaukset olisivat olleet parempi vaihtoehto. 

Virolaiset Suomessa kulkevat työntekijät joutuvat nyt päättämään, kummassa maassa viettävät seuraavan kuukauden. He joutuvat siis päättämään työnteon ja perheensä välillä. 

Tallinkin toimitusjohtaja sanoo, että Suomella on käytössään nyt kaksi linjaa. 

– "Double standards"(kaksinaismoralismi), päästetään hoitajat, koska heitä tarvitaan Suomessa, muuten Suomen terveysjärjestelmä ei kestä. Sitten taas muut ovat epätasa-arvoisessa asemassa, eivätkä he pääse liikkumaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja