Viron tuore pääministeri tapasi Sanna Marinin: "Keskustelimme mahdollisuuksista tehdä matkustamisesta jälleen mahdollista"

Viron pääministeri Kaja Kallas painotti vierailullaan Suomessa, miten tärkeää työvoiman matkustaminen on molempien maiden talouksille ja kansalaisille.

Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä täysin Suomen päätöksen jatkaa maahantulorajoituksia tilanteessa, jossa koronavirustartunnat ovat kasvussa ja molemmissa maissa esiintyy virusmuunnoksia.

Suomen ja Viron suhteita ovat viime aikoina hiertäneet Suomen tiukat maahantulorajoitukset, joiden takia esimerkiksi rakennuksilla työskentelevät ulkomaalaiset eivät pääse maahan.

Suomi on päättänyt jatkaa rajoituksia 18. maaliskuuta asti. Useat virolaiset ministerit ovat vedonneet, että Suomi keventäisi työvoimalle määrättyjä maahantulorajoituksia.

Tammikuussa Viron pääministeriksi nimitetty Kallas tapasi perjantaina pääministeri Sanna Marinin (sd.).

– Keskustelimme mahdollisuuksista tehdä matkustamisesta maidemme välillä jälleen mahdollista. Yksi ajatus on, että matkustajien täytyy näyttää todistus negatiivisesta koronatestistä ennen laivaan astumista, Kallas sanoi pääministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Katso myös: Miksi koronavirus muuntuu nopeasti? Virologian professori Kalle Saksela vastaa

 

Miksi koronavirus muuntuu nopeasti? Virologian professori Kalle Saksela vastaa 1:18

Ensimmäinen ulkomaan vierailu

Marin sanoi toivovansa, että perjantaina eduskunnalle annettu niin sanottu pakkotestilaki käsitellään mahdollisimman nopeasti.

– Suunnitelmamme on, että saamme pakolliset koronatestit mahdollisiksi niin pian kuin mahdollista, jotta voimme lieventää rajoituksia maidemme rajoilla.

– On tärkeää, että kaikki testataan ennen saapumista toiseen maahan, Marin painotti.

Hän kertoi Suomen myös tukevan Viron ja Maailman terveysjärjestön WHO:n yhteistä pilottihanketta digitaalisesta rokotustodistuksesta, jota näyttämällä pääsisi rajan yli. Kallas kutsui Suomen mukaan hankkeeseen.

Suomen vierailu oli Kallaksen ensimmäinen ulkomaan vierailu. Hän tapasi Helsingissä myös presidentti Sauli Niinistön.

Lue myös:

    Uusimmat