Kommentti: "Sanna hyvä, meillä ei ole aikaa tuhlattavana" – Suomen jahkailu matkustusrajoitusten purussa ärsyttää yhä enemmän Virossa

3:12

Harvoin on Viro ollut yhtä yksimielinen missään asiassa kuin tällä hetkellä suhteessaan Suomeen. Ja mikä on syynä tähän yli puoluerajojen ja kautta koko mediakentän? Vastaus on Suomen ja Viron välinen liikenne, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Petri Saraste Tallinnasta.

Suomen tiukka linja ja jahkailu on herättänyt Virossa ärtymystä kautta linjan.

Matkustajaliikenteen romahtaminen on ollut kestoaihe koko koronapandemian aikana Virossa. Suomen viranomaisiin on vedottu monen kuukauden ajan turhaan laivayhtiöitä, poliittikkoja, mediaa ja suurlähettilästä myöten.

Viimeisin korkean tason vetoomus tuli pääministeri Kaja Kallakselta. Hän lähetti vetoomuksen Helsingin Sanomien välityksellä pääministeri Sanna Marinille.

Suomessa käy töissä arviolta 20 000 virolaista. Matkailun osuus Viron bruttokansantuotteesta on noin kahdeksan prosenttia ja suomalaismatkailijoiden osuus tästä noin 35 prosenttia.

On siis kyse mitä suurimmassa määrin myös rahasta. Tähän asti Euroopan vähiten velkaantuneisiin maihin kuuluva Viro on joutunut myös ottamaan velkaa ulkomailta.

Avoimessa kirjeessään pääministeri Kallas toteaa, että Viro on jo tammikuun lopusta alkaen tarjonnut Suomelle erilaisia ehdotuksia työmatkalikenteen uudelleen avaamiseksi. Vetoomus oli tunteikas ja siinä nostettiin esiin erityisesti virolaisperheiden asema kahden maan välissä.

– Sanna hyvä, meillä ei ole aikaa tuhlattavana. Tuhannet perheet ovat odottaneet jo pitkään,  Kallas vetosi.

Marinin vastaus oli tänään vähemmän tunteikas. Marin totesi Ilta-Sanomille kuivasti sisäministeriön valmistelevan esitystä.

Tunteikkuutta on kuitenkin esiintynyt sitäkin enemmän lahden tällä puolen.

– Nykyinen tilanne on kestänyt viisi kuukautta liian kauan. Minulla ei ole muuta sanottavaa kuin se, että tämä on traagista, epäreilua ja väärin, sanoi Viron Suomen-suurlähettiläs Sven Sakkov Viron yleisradioyhtiö ERR:lle antamassa haastattelussa.

Pisimmälle meni tällä viikolla kuitenkin ERR:n radiopuolen johtaja Indrek Kiisler, joka sanoi Suomen toimivan vastoin EU:n sääntöjä työvoiman vapaan liikkuvuuden suhteen.

– Euroopan komissio on kehottanut Suomea poistamaan matkustusrajoitukset.

– Miksi meidän pitäisi edes tavata Suomen valtionjohtoa ja poliitikkoja ennen kuin Suomen valtio alkaa noudattaa Euroopan unionin sääntöjä, hän pauhasi.

Myös somessa Suomen linjaa on arvosteltu kipakasti. Syyksi on epäilty kunnallisvaalien tuomaa poliittista painetta, verorahojen keräämistä Suomeen nalkkiin jäääneiltä työssäkäyviltä virolaisilta sekä alkoholin myynnin kasvamista Suomen puolella ja niin edespäin.

Osansa somessa ovat saaneet myös Suomen viranomaiset, jotka ovat siirtäneet vastuun tarkastuksista laivayhtiöille ja vetäytyneet näin vastuusta.

Myös Virossa asuvat suomalaiset purkavat kyllästymistään sekavaan tilanteeseen ja jatkuviin uusiin epämääräisiin ja tulkinnanvaraisiin ohjeisiin omissa ryhmissään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja