Poliisi kirjasi yli 600 katujengeihin liittyvää rikosepäilyä runsaan vuoden aikana: "Suunta on huolestuttava"

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo kertoo uusista keinoista taltuttaa voimistuvaa katujengirikollisuutta 8:35
Poliisijohtaja Sanna Heikinheimon mukaan katujengitilannetta seurataan tiiviisti poliisin sisällä.

Katujengien toiminta pääkaupunkiseudulla on poliisin mukaan vakiintumassa. Myös muissa isoissa kaupungeissa, kuten Turussa, Tampereella ja Oulussa, on merkkejä toiminnan aktiivisuudesta, mutta katujengitoiminta ei ole näissä kaupungeissa ainakaan vielä vakiintunutta ja laajaa.

– Suunta on huolestuttava. Katujengi-ilmiön juuret ovat pääkaupunkiseudulla, mutta valitettavasti ilmiö vaikuttaa nostavan päätään myös maan muissa suuremmissa kaupungeissa. Jengeillä on myös tunnistettu kansainvälisiä yhteyksiä, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisin mukaan katujengeillä tarkoitetaan tunnistettuja, tiettyihin kaupunginosiin leimautuvia ryhmiä, joissa myös tapahtuu huumekauppaa ja muuta vakavaa rikollisuutta.

– Leimallista näille ryhmille on myös se, että jengien välillä on erilaisia väkivallantekoja ja ryhmäajattelua jengien sisäisesti. Ryhmäajattelua vahvistavana heillä on erilaisia tunnuksia, Heikinheimo kertoo.

Väkivalta- ja huumerikoksia

Suomessa on tunnistettu nyt noin 10 katujengiä. Tilannetta seurataan poliisissa jatkuvasti. Poliisi on tunnistanut vajaat 100 jengien avaintoimijaa ja saman verran jengien ympärillä liikkuvia henkilöitä.

Vuoden 2022 alusta tämän vuoden helmikuun loppuun saakka poliisi kirjasi noin 640 katujengeissä toimiviin henkilöihin liittyvää rikosepäilyä.

– Pääsääntöisesti ne ovat väkivalta-, huumausaine- ja liikennerikoksia. Väkivaltaisuudet ovat edelleen vähäisiä, jos niitä vertaa esimerkiksi Ruotsissa tapahtuviin yhteenottoihin, Heikinheimo kertoo.

Poliisi käynnisti viime vuoden puolella valtakunnallisen operatiivisen yhteistyön, joka on Heikinheimon mukaan parantanut tiedonvaihtoa katujengeistä, tilannekuvan muodostamista ja rikostorjuntatyötä.

Lisärahoitusta katujengi-ilmiön torjumiseen

Pääkaupunkiseudulla yhteistyö on ollut tiivistä eri poliisilaitosten välillä.

– Olemme tyytyväisiä siitä, että poliisi sai mahdollisuuden panostaa lisää tämän ilmiön torjumiseksi, eli meille myönnettiin valtion budjetista lisärahoitusta nimenomaisesti katujengi-ilmiön torjuntaan.

Poliisi sai vuoden toiminta-ajaksi valtakunnallisesti 2,5 miljoonaa euroa nuorten ja katujengirikollisuuden torjuntaan.

– Tällä rahalla perustetaan katujengien torjuntaan tutkintaryhmä pääkaupunkiseudulla, vahvistetaan ennalta estävää toimintaa pääkaupunkiseudulla ja Lounais-Suomessa ja vahvistetaan analyysitoimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat