Katujengien syntyä kitketään nyt ulkomaisen yhteistyön avulla: Ruotsin poliisilta tullut selkeä viesti Suomeen

6:40
Mitä katujengit ovat ja keitä niihin kuuluu? Millaisia vinkkejä poliisi on saanut ulkomailta ilmiön kitkemiseksi? Katso haastattelu videolta.

Helsingin poliisi on aloittanut yhteistyön ulkomailla saakka katujengi-ilmiön torjumiseksi. Poliisi tekee yhteistyötä Pohjoismaiden pääkaupunkien ja Lontoon poliisin kanssa.

Kansainvälisen yhteistyön lisäksi Helsingin poliisilaitoksella aloitti lokakuussa uusi koordinaatioryhmä, jonka tarkoituksena on kehittää katujengirikollisuuteen liittyvää havainnointia, tiedonkulkua, tilannekuvaa ja tutkintajärjestelyjä.

Kansainvälinen yhteistyö Pohjoismaiden pääkaupunkien kanssa aloitettiin jo viime vuonna. Yhteistyötä on tiivistetty tänä vuonna ja laajennettu myös Lontooseen.

– Meillä on näkymää siitä, että meillä on hyvin samankaltaisia piirteitä katujengi-ilmiössä kuin näissä maissa. Tämän vuoden alusta asti olemme tehneet Pohjoismaisten pääkaupunkien rikospoliisien kanssa tiivistä yhteistyötä.

– Nyt syksyllä mukaan otettiin myös Lontoon poliisi, koska meillä on havaintoja britannialaisista jengirikollisista Suomessa ja Helsingissä. Olemme saaneet sieltä hyviä käytäntöjä tämän rikollisuuden torjumiseksi, rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Ruotsista selkeä viesti

Kansainvälinen yhteistyö aloitettiin heti viime vuonna, kun katujengi-ilmiö alkoi nostaa päätään vahvasti Suomessa.

– Olemme pari kertaa tämän vuoden aikana tavanneet ja käyneet läpi eri maiden tilanteita ja käytäntöjä, Heinikari kertoo.

Suomessa on jo pitkään julkisuudessakin puhuttu ja kysytty, olemmeko Ruotsin tiellä rikollisuudessa ja katujengi-ilmiön kanssa.

– Ruotsista on tullut viestiä, että meillä on hyvin samankaltaisia piirteitä kuin heillä. Meillä on tietty pohja päässyt jo muodostumaan, mutta olemme toki selkeästi jälkijunassa verrattuna heihin. Ruotsista on tullut meille selkeä viesti, että toimikaa riittävän aikaisin ja riittävän tehokkaasti.

Heinikarin mukaan poliisin tärkein tehtävä on katkaista väkivallan kierteet mahdollisimman tehokkaasti, selvittää rikokset ja saattaa tekijät vastuuseen teoistaan. Toistaiseksi tässä on onnistuttu hyvin.

– Saimme oikeanlaisen tilannekuvan viime vuonna ja saimme suunnattua toimintaamme oikein.

Enimmäkseen maahanmuuttajataustaisia

Poliisin mukaan katujengien keskeiset henkilöt ovat noin parikymppisiä miehiä, joilla on maahanmuuttajatausta.

Välillä ryösteleviä nuorisoporukoita sotketaan virheellisesti katujengeihin, vaikka kyse on poliisin mukaan eri asioista.

– Katujengi on useamman henkilön muodostama ryhmä, jolla on oma nimi ja identiteetti. He tekevät rikoksia yhdessä tai yksin ja leimautuvat tietyille asuinalueille. Eri asuinalueiden ryhmät ottavat keskenään yhteen väkivaltaisesti, Heinikari kuvailee.

Heinikarin mukaan Suomessa ei enää todellakaan voida kiistellä siitä, onko meillä katujengejä vai ei.

– Viime vuonna tämä ilmiö alkoi ja on täysin selvää, että katujengi-ilmiö on meillä olemassa.

Mitä katujengit ovat ja keitä niihin kuuluu? Millaisia vinkkejä poliisi on saanut ulkomailta ilmiön kitkemiseksi? Katso haastattelu videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja