Mainos

Suomen Pankin Rehn: Stressitesti asuntovelallisille – "Korkojen nousu ei nurkan takana, mutta häämöttää jo horisontissa"

1:48

Suomen Pankin uusi pääjohtaja Olli Rehn kehottaa kotitalouksia jo varautumaan korkojen nousuun lähivuosina. Asuntovelalliset ovat saaneet nauttia poikkeuksellisen pitkään ennätysmatalista lainakoroista.

– Korkojen nousu ei ole vielä ihan nurkan takana, mutta se häämöttää jo horisontissa, Rehn sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Rehn sanoo, että asuntovelallisten kannattaa tehdä laskelmia, miten he kestäisivät lainarahan kallistumisen.

– Olisi hyvä, jos itse kukin kotitalous tekisi omakohtaisen stressitestin ja arvioisi, miten he pärjäävät vähän korkeammilla koroilla muutaman vuoden päästä, hän sanoo.

Euroopan Keskuspankki on pikkuhiljaa purkamassa voimakasta elvytystään ja kymmenen vuotta jatkuneen kriisinhoidon jälkeen edessä ovat normaalimmat ajat rahapolitiikassa.

– Kyseessä on asteittainen ja aika pitkään jatkuva normalisointi, jotta se ei uhkaa kasvua eikä työllisyyttä. Toisaalta on tärkeää, että myös rahapolitiikan puolella tilanne pystytään normalisoimaan ja välttämään ylikuumenemisen vaara.

Talouskasvu on nyt vahvaa Suomessa ja maailmalla, mutta poliittinen epävarmuus synkistää tunnelmia. Rehnin mukaan kauppasodissa on siirrytty jo sanoista tekoihin.

– Jos maailmantaloudessa ajaudutaan täysimittaisiin kauppasotiin, niin Suomi on varmasti yksi suurimpia häviäjiä. Sen takia on meille erityisen tärkeää, että tämä kyettäisiin välttämään.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja