Asuntolainojen korkokäyrä sojottaa suoraan ylöspäin – asiantuntija kertoo, kuinka asuntovelallisten käy: "Pikkasen joudutaan vyötä kiristämään"

S-pankin päästrategi kertoo, kuinka huolissaan asuntovelallisen pitää nyt olla 3:03
S-pankin päästrategi kertoo, kuinka huolissaan asuntovelallisen pitää nyt olla

Kiihtynyt inflaatio nakertaa jo monen kukkaroa yhä kalliimmiksi käyvien hintojen takia. Myös asuntolainojen korot nousevat pariin-kolmeen prosenttiin. Kuinka huolissaan asuntolainallisten tulee olla?

S-pankin päästrategi Lippo Suominen sanoo, että asuntovelallisten ei pitäisi joutua pulaan kohoavien korkotasojen vuoksi, varsinkaan silloin, jos on huolehtinut lainan koroista korkosuojalla tai kiinteällä korolla.

Suominen toppuuttelee myös sillä seikalla, että pankit testaavat asuntolainan ottajan kuuden prosentin korolla ennen lainan myöntämistä. 

– Eli jos korkotaso nousee nyt pariin–kolmeen prosenttiin niin, sen ei pitäisi johtaa (asuntovelallista) pulaan – mikäli talous on suunniteltu järkevästi jo alun perin. Selvää on se, että korkoihin tulee menemään enemmän rahaa ja se on pois muusta kulutuksesta.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kertoi Twitterissä, 12 kuukauden euriborin nousseen vauhdilla jo yli prosenttiin. Hän arvioi kahden prosentin rajan menevän rikki jo syksyllä.

–  Aiemmat odotukset korkojen hitaasta noususta ovat haihtuneet tuhkana tuuleen, hän kirjoittaa.

Suomisesta on selvää, että korkoihin tulee kulumaan enemmän rahaa kotitalouksissa, ja se on pois muusta kuluttamisesta. Siinä mielessä Suomisesta ”isku on ikävä”.

Missä raha on turvassa inflaation aikana?

Suominen kertoo, että inflaation aikana raha ei ole varsinaisesti turvassa missään.

– Inflaatio tuntuu kaikkialla, mutta tottahan se on, että tileillä olevan rahan ostovoima heikkenee. Tämä inflaatio on niin voimakasta, että kyllä se tuntuu ja näkyy.

Päästrategi kuitenkin kehottaa, että suomalaiset eläisivät samanlaista elämää kuin ennenkin inflaatiota ja pitäisivät tileillä rahaa sen verran kuin on järkevää oman talouden kannalta.

– Ehkä tässä näkyy se, että parempina (taloudellisina) aikoina säästetylle pesämunalle on nyt käyttöä.

Inflaatio ei syö asuntolainaa

Inflaatio ei suoranaisesti syö asuntolainaa, Suominen sanoo.

– Se toimisi silloin, jos asuntojen arvo nousisi samaa vauhtia kuin inflaatio. Vaikea tosin nähdä, että asuntojen arvot nousisivat seitsemää prosenttia vuodessa. Korkojen vaikutus asuntomarkkinoille on tällä hetkellä suurempi kuin inflaation eli ilmaisia lounaita ei ole luvassa.

Suominen sanoo, että tilanne on tosiaan se, että hinnat ja korot nousevat, mutta palkat ja etuudet eivät.

– Valitettavasti se tarkoittaa sitä, että talouskasvu kärsii. Hinnat nousevat enemmän kuin mitä palkat nousevat. Pikkasen joudutaan kiristämään vyötä tässä välissä.

Lue myös:

    Uusimmat