Mainos

Käteisen saatavuus herätti huolen Suomen Pankissa – Olli Rehn: Kaupan rooli korostuu jatkossa

10:39
Uutisextran vieraana Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn toivoo pankkien huolehtivan, että ihmiset pystyvät nostamaan käteistä maksutta automaateista.

– Katsomme tätä jossain määrin huolestuneina, sillä käteisen saatavuus on kansalaisen perusoikeus yhteiskunnassa, Rehn sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Huhtikuun alusta OP perii kuukauden viidennestä käteisnostosta maksua, 55 senttiä nostolta. Muut isot pankit Nordea ja Danske ovat tehneet samansuuntaisia päätöksiä jo aiemmin.

Rehn sanoo, että Suomessa toimivat pankit ovat pääosin noudattaneet Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suositusta, että käteistä voi nostaa ilmaiseksi vähintään kerran viikossa.

– Toivon, että pankit omalta osaltaan pitävät huolta asiakkaidensa tyytyväisyydestä, hän sanoo.

Rehn arvioi MTV:n Uutisextrassa, että käteisautomaattien määrä ei vähene kovin nopeasti lähivuosina ja myös kauppaketjut voivat lisätä käteisen tarjontaa.

– Tämä on tietysti kauppiaiden, kauppaketjujen ja yritysten asia, mutta uskon vähittäiskaupan roolin korostuvan jatkossa käteisen tarjoajana, Rehn sanoo.

Käteisen käyttö vähenee tasaisesti ja enää vain vajaa viidesosa suomalaisista käyttää käteistä päivittäisostoksissaan.

Korkojen nousu vasta häämöttää horisontissa

Lainakorot ovat toinen kansalaisille tärkeä raha-asia, johon pääjohtaja Rehnillä on sanottavaa. Asuntovelalliset ovat saaneet nauttia poikkeuksellisen pitkään matalista koroista, viime aikoina jopa nollakoroista.

– Vaikka korkojen nousu ei ole ihan nurkan takana, se häämöttää jo horisontissa, Rehn sanoo ja antaa ohjeen asuntovelallisille.

– Kannattaa varautua jonkinlaiseen korkojennousuun jonkin ajan kuluessa ja tehdä kotitalouden stressitesti, miten talous kestää korkeampia lainanhoitokustannuksia ja korkoja.

Euroopan keskuspankki on kertonut, että nykyisellä alhaisella korkotasolla mennään ainakin ensi kesän ylitse ja tarvittaessa pitempäänkin. Markkinoiden odotus ensimmäisestä koronnostosta näyttää lykkääntyvän jo ensi vuodelle.

Rehn on puhunut jo aiemmin maailmantalouden hallanvaarasta ja se näyttää toteutuvan. Kiinan kasvu hidastuu, kauppasotien uhka ei hellitä, Saksan talous on taantuman partaalla ja Britannian EU-ero herättää epävarmuutta taloudessa.

– Tällä hetkellä eletään pikkupakkasten aikaa, mutta ei olla ikiroudassa eikä tulipalopakkasessa, Rehn kuvailee maailmantalouden säätilaa.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn MTV:n Uutisextrassa lauantaina kello 19.10.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja