Mainos

Suomen Pankin johtokuntaan ei valittane viidettä jäsentä

Keskusta odottanee kokoomuksen ehdokasvetoa.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenten määrä pysynee entisellään, kun uudet johtajavalinnat syksyllä tehdään. SDP:n piiristä esiin nostettu ehdotus jäsenten määrän nostamisesta viiteen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Jukka Pekkarisen (kuvassa) nimittämisestä johtokuntaan asiantuntijajäsenenä näytti jo tänään hiipuvalta ajatukselta.

Pankkivaltuuston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Virpa Puisto (sd.) kertoi pitävänsä todennäköisenä, että pankin johtokuntaan valitaan syksyllä vain uudet jäsenet keskustan ja kokoomuksen mandaateille.

-Näin se on nähtävä, Puisto myöntää. Puisto on itse esittänyt Pekkarista pankin viidenneksi johtokunnan jäseneksi. Asia tuli puheeksi myös pankkivaltuutettujen tiistaisessa kokoontumisessa.

-Ei tämä nyt ole sellainen kysymys, että minä ehdottomasti vaatisin, että pitää nyt ottaa sinne demareista Jukka Pekkarinen. Asiasta keskusteltiin, ja sanoin etten ole mitenkään vaatimassa johtokuntaan yhtä jäsentä lisää, Puisto toteaa. Puisto sanoo ehdottaneensa, että johtajien määrästä käydään seuraavassa pankkivaltuuston kokouksessa avoin keskustelu ja suoritetaan ikäänkuin tarveharkinta.

Johtajavalinnat syyskuussa


Pankkivaltuusto panee Suomen Pankin johtajanpaikat hakuun kokouksessaan 16. elokuuta. Paikoista ilmoitettaneen muodollisesti vain Virallisessa lehdessä.

-Tavoite on se, että syyskuun aikana valinnat tehtäisiin, mutta en halua antaa tarkkaa päivämäärää, ettei sitten hirttäydytä siihen. Toisaalta tilanne on se, että sieltä lähtee varamiehenä toiminut Pentti Koivikko 1. syyskuuta pois. Esko Ollila on sanonut tarvittaessa joustavansa lokakuun alussa tapahtuvasta eläkkeelle jäännistään, mutta ei tässä mitään syytä viivyttelyyn ole, Puisto sanoo.

Spekulaatiot jo kiivaita

Keskusteluun Suomen Pankin johtajanimityksistä osallistui tänään myös tasavallan presidentti Tarja Halonen UP-uutispalvelun haastattelussa. Halosen mielestä poliitikko ja asiantuntija eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja.

Pankin johtokuntaan tarvitaan vahvistusta Esko Ollilan eläkkeelle jäännin ja Matti Korhosen yllättävän kuoleman vuoksi. Ollilan ja Korhosen seuraajiksi johtokuntaan etsitään kokoomuslaista ja keskustalaista jäsentä.

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kertoi eilen, että keskusta odottanee kokoomuksen päätöstä ennen kuin puolue valitsee oman ehdokkaansa. Jos kokoomus päätyy aktiivipoliitikkoon, keskustan kärkiehdokas on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen. Jos valinnoissa päädytään ekonomisteihin, keskustan ykkösnimi on Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Keskustan muita mahdollisia nimiä ovat Suomenmaan mukaan eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Maria Kaisa Aula ja pankkivaltuutettu Olavi Ala-Nissilä.

Kokoomuslaisista paikan uskotaan kiinnostavan pankkivaltuuston puheenjohtajaa Ilkka Kanervaa. Kanervaa ehdotti jo tehtävään tiistaina kokoomuksen Nykypäivä-lehdessä puolueen kansanedustaja Martti Tiuri.

Myös valtiovarainministeri Sauli Niinistön nimi on nostettu esille spekulaatioissa. Nykyisestä johtokunnasta jatkavat sitoutumaton pääjohtaja Matti Vanhala ja sosiaalidemokraattien Matti Louekoski.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.