Suomen nuorimmasta autokoulunopettajasta tuli kiistelty jääkiekkohahmo ja NHL-pelaajan isä – uskaltaa kajota vaiettuihin aiheisiin: "En ajatellut, että puolet Suomesta sekoaa"

Tulevien jääkiekkotähtien kesäleiri 7:38
Tomi Haula puhuu vuonna 2019 nuorten jääkiekkoilijoiden kesäleiristä.

Porilainen Tomi Haula alkoi puskea NHL:ään asti yltänyttä poikaansa Erikiä eteenpäin jääkiekkoilijan uralla ja päätyi ammattiagentiksi. Haula on jääkiekkokehien "kylähullu", joka on saanut paljon aikaan, mutta myös aiheuttanut hämminkiä rikkomalla tabuja. MTV Urheilu yritti selvittää, että mitä Haulan päässä liikkuu.

Erik Haula harkitsi yliopistouran jälkeen paluuta Suomeen ja SM-liigaan. Agentti-isä Tomi oli neuvottelemassa sopimuksesta Kärppien urheilutoimenjohtajan Harri Ahon kanssa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Aho väläytteli, että Haula voisi taistella Jari Viuhkolan takana kakkossentterin paikasta.

– Vetääkö Erik koko kauden luistinsuojat jalassa et saadaan kamppailusta tasaväkisempi?

Aho räjähti nauramaan. Haulan terävä piikki oli osunut jälleen, ja Aho osasi ottaa asian sujuvasti huumorilla.

Vastaavia lämäreitä suoraan syötöstä on nähty vuosien varrella monta kertaa.

Tämän urheilupersoonan kyydissä harvoin tulee tylsää, mutta ei hän ihan pelkkä komediahahmo ole.

Nuorempi poika Lukossa

Tomi Haula istuu Äijänsuon jäähallissa seuraamassa Lukon ja TPS:n U20-nuorten ottelua alkulämmittelyä. Lukossa pelaa hänen nuorempi poikansa, Tomek Haula, joka on päässyt haistelemaan 17-vuotiaana U20-joukkueen ilmapiiriä.

Isoveli Erik Haulan "projekti" osui nappiin, ja hänestä tuli vakuuttavan NHL-uran tehnyt ammattilainen. Tomek on vasta polkunsa alussa, mutta into on kova. Haula muistuttaa, että Erik oli saman ikäisenä voittanut jo A-nuorten SM-hopean ja pelasi Yhdysvalloissa.

– Hyväkin, että nyt täytyy olla eri tavalla kärsivällinen. Ei voi matkustaa ihan samalla junalla, Haula pohtii.

Peli alkaa. Haula reagoi voimakkaasti kaukalon tapahtumiin, äänikin nousee välillä.

– Meidän perheessämme on ollut yksi sääntö. Aina pitää yrittää parhaansa. Jos yrität, ei ole väliä, vaikka tulisi virheitäkin.

Kyvyn tunnistaminen vie kaksi sekuntia

Juuri Erikin kautta syttyi rakkaus lopullisesti nimenomaan jääkiekkoon.

Nuorelle Tomille tutumpia lajeja olivat jalkapallo ja amerikkalainen jalkapallo, jossa hän voitti lukuisia SM- ja EM-mitaleita. Jenkkifutiksen valmennusuran huipennus oli Turun Trojansin Suomen mestaruus vuonna 2003.

– Jenkkifutis antoi paljon kielitaitoa ja ymmärrystä amerikkalaisesta urheilukulttuurista.

Ratkaiseva nytkähdys uudelle uralle oli, kun Jarmo Kork pyysi avuksi agenttifirmaansa.

– Näen kyllä, jos joku osaa pelata. Sen havaitsemiseen menee noin kaksi sekuntia.

Haula työskenteli 15 vuotta autokoulunopettajana isänsä omistamissa yrityksissä Porissa. Hän oli 21-vuotiaana Suomen nuorin autokoulunopettajana.

– Yrittäjäperheen poikana olen oppinut kovan työnteon merkityksen. Onneksi löysin kuitenkin toisen ammatin.

"Vittuilu on välittämistä"

Haula on kiistelty hahmo kiekkopiireissä. Hän ei arkaile sanoa mielipiteitään, ja olemus saattaa jopa pelottaa ihmistä, joka ei ole tutustunut persoonaan paremmin.  

Vastaavasti Haula saa paljon kehuja luotettavuudestaan. Hän vaikuttaa tyypiltä, joka hyppäisi ensimmäisenä perään, jos kaveri ajaisi baari-illan päätteeksi sähköpotkulaudalla Kolera-altaaseen.

Haulan mielestä asiat eivät kehity, jos omia näkemyksiä ei tuo julki.

– Jos on eri mieltä, ei tarkoita välttämättä silti mitään pahaa. Välillä vähän tökinkin ja heilutan puuta, mutta en aina tarkoita ihan kirjaimellisesti mitä sanon.

Haulan puheesta kuultaa läpi vahva porilaisuus, eikä hän periporilaisen tapaan jätä tuikkua vakan alle. Kiekkopersoonan mukaan porilaisista muusikoista kertova Alaston kaupunki (Rakastajat-teatteri) tiivistää hyvin kaupungin henkisen ilmapiirin.

– Porissa on aina sanottu, että vittuilu on välittämistä. Porilaiset ovat siitä kovia, ettei heitä pelota mennä ihmisten eteen. Olemme tehneet sitä koko ikämme.

Haula ravisteli urheilukenttää muun muassa ehdottamalla, että tavoitteellisesti urheilevat nuoret voisivat vapautua armeijasta rahakorvauksella. Hänen mielestään jutusta nousi vähän turhankin iso kohu.

– En ajatellut, että puolet Suomesta sekoaa siitä tai sellainen tabu on olemassa. Olen kuitenkin käynyt RUK:n ja väittäisin itseäni kohtuullisen isänmaalliseksi ihmiseksi.

"Vanhemmat eivät olleet silloin niin kuumia"

Kun agentin työt alkoivat kiinnostaa toden teolla, Haula perusti oman toimiston 15 vuotta sitten. Hän myöntää, että urheilumaailma on muuttunut siinäkin ajassa paljon.

– Vanhemmat eivät olleet silloin niin kuumia. Perustyön pitää olla kuitenkin keskiössä, eikä oikoa voi. Ne hyvät asiat tulevat sitten perässä.

– Lapsetkin ovat erilaisia. Ennen pelattiin paljon pihapelejä. Nyt voi olla varma ainoastaan siitä, että lapsilla on puhelimet, joilla he osaavat tehdä paljon erilaisia juttuja.

Haula tekee yhteistyötä monien ulkomaalaisten agenttien kanssa, ja Pohjois-Amerikassa keskushenkilönä on kokenut Jay Grossman.

Puck Agency -yrityksellä on noin 300 pelaajaa, joista suurin osa on nuoria amatöörejä. Erään kokeneen suomalaisagentin mukaan suurin työ koituu pelaajista, jotka eivät tuota mitään. Haula allekirjoittaa väitteen.

Hänen mielestään teini-ikäisten pelaajien kohdalla ei edes kannattaisi puhua agenteista, koska raha ei vielä vaihda omistajaa. Pohjois-Amerikan termi family advisor on hänen mielestään kuvaavampi.

– Ammattilaispelaajien kohdalla tilanne on kylmempi. Se on enemmän bisnestä, kun heille yritetään sorvata mahdollisimman rahakkaita sopimuksia.

Haula muistuttaa, että perheet tekevät kuitenkin viime kädessä omat ratkaisunsa.

– Meidän tehtävämme on vain avata karttaa. Homma menee överiksi, jos me alamme muuttamaan ihmisten arvomaailmaa omien unelmiemme mukaan.

"Pelaajat tulevat fiksumpina takaisin"

Lukon ja TPS:n U20-ottelun virallinen yleisömäärä on 80. Haulan arvion mukaan Pohjois-Amerikassa vastaavan tasoisten pelaajien ottelussa yleisöä olisi yli 5 000.

Se on yksi syy, minkä takia hän suosittelee monille nuorille asiakkailleen yliopistoreittiä.

Erik-pojan yliopistoväylä oli suunniteltu valmiiksi jo, kun hän oli 12-vuotias. Hän on ollut esimerkillään yksi tienraivaajista muille suomalaispelaajille.

Hutejakin on toki tullut, mutta olisiko esimerkiksi Colorado Avalanchen Sampo Ranta noussut koskaan NHL-tasolle ilman varhaista lähtöä USHL:ään ja sitä kautta ylipistosarjaan?

Muutama vuosi sitten Suomessa käytiin tiukkasanaista keskustelua, kun Jääkiekkoliiton päättäjät yrittivät jarruttaa nuorten suomalaisten lähtöä Atlantin taakse.

– Kohtasin alussa vastarintaa ja kaikenlaisia pelkoja. Uskon kuitenkin, että pelaajien lähteminen maailmalle on vienyt suomalaista jääkiekkoa eteenpäin.

– Suomessa on tehty hyvää työtä kärkijätkien kanssa, mutta yliopistoreitti on hyvä vaihtoehto, jos ei pääse siihen junaan.

Jääkiekon kautta suomalaisilla on mahdollisuus päästä jopa Harvardin, Yalen ja Princetonin kaltaisiin huippuyliopistoihin, joihin muuten ei olisi mitään asiaa.

– Pelaajat tulevat kuitenkin fiksumpana takaisin ja heillä on koulutus valmiina. On silläkin joku arvo.

Yksi ohje: ostakaa peili!

Haula on selkeästi tunnettu hahmo Äijänsuolla, sen verran isona virtana vastaan tulee tuttuja. Vaikka Haula asuu Porissa, painopiste on siirtynyt viime vuosina paljon Rauman suuntaan.

Tomek pelaaja Lukossa, ja tytär Lidia luistelee Rauman Taitoluistelijoissa. Lisäksi Rauman Lukossa pelaa paljon enemmän hänen asiakkaitaan kuin Porin Ässissä.

Lukon paitaa käyttäneistä on Haulan asiakkaita muiden muassa Ryan Zapolski, Justin Danforth, Vili Saarijärvi, Kristian Pospisil, Sebastian Repo ja Thomas Gregoire. Se on vähän herättänyt kummastustakin porilaisissa.

– Mutta kun se ei kuulu porilaisille pätkääkään, Haula täräyttää.

– Aika monta pelaajaa on tarjottu myös Ässiin, mutta kellot eivät ole kilkattaneet. Raumalla on ollut valot päällä ihan kohtuullisesti, ja tulostakin on tullut, hän sanoo ja näyttää katossa roikkuvaa vuoden 2021 mestaruusviiriä.

Jos Haula valittaisiin täyttä valtaa käyttäväksi jääkiekkodiktaattoriksi, meno voisi olla reipasta ja aitaa kaatua.

Jos saisit muuttaa yhden asian suomalaisessa jääkiekossa, mikä se olisi?

– Määräisin, että kaikki ostaisivat peilin.

Lue myös:

    Uusimmat