NHL-suomalaistykki Erik Haula vakuutti Karri Kiven 16-vuotiaana – "Oli jo silloin poikkeuksellinen kaveri"

Jääkiekkoliiga NHL:ssä hurmaava Erik Haula on hieman mystinen tapaus suomalaisille kiekkoseuraajille. Haula ei ole esimerkiksi pelannut koskaan kotoisessa SM-liigassa.

Suomessa Haulan viimeisimpänä valmentajana toimi kiekkoseuraajille tuttu nimi; Karri Kivi.

Haula pelasi edellisen kerran Suomessa kaudella 2007-08, jolloin hän lunasti paikkansa Ässien A-junioreiden riveistä. Tuolloin Haula oli vasta 16-vuotias.

- Hän oli meillä erityisen nuorena mukana. Meillä oli silloin hemmetin hyvä joukkue ja mentiin ihan finaaliin asti. Hän pelasi meillä nelosketjun sentterinä ja hän pääsi lopulta vielä alle 18-vuotiaiden maajoukkueen mukaan, tuolloin Ässien A-junioreita valmentanut Kivi muistelee hänen ja Haulan yhteistä aikaa MTV Sportille.

Kyseisen kauden Ässien A-juniorijoukkueesta on ponnistanut maailmalle useita kovan luokan pelaajia. Haulan lisäksi Ässien A-junioreissa pelasivat tuolloin muassa Jussi Rynnäs, Juha Järvenpää, Tommi Taimi, Tommi Huhtala, Joonas Kemppainen, Mika Niemi, Severi Sillanpää ja Sakari Salminen.

- Se oli todella kova ryhmä, mutta hän pelasi hienon kauden, Kivi sanoo, viitaten Haulaan.

40 ottelussa Haula paukutti nelosketjun sentterin paikalta 22 (7+15) pistettä.

- Hän oli hyvin pohjoisamerikkalainen suomalainen jo silloin. Lopulta hän lähti hyvin nuorena rapakon taakse. Jo silloin näki, että hän tulee pärjäämään maailmalla. Hän oli jo silloin sosiaalisesti hyvin poikkeuksellisen kaveri.

- Huikea, suoraselkäinen jätkä, Kivi muistelee nuorta Haulaa.

Vaikka Haula aloitti Kiven joukkueessa nimellisesti pienemmässä roolissa, paistoi nuoresta sentteristä läpi kovaa lahjakkuutta.

- Meillä nelosketjun hyökkääjät saivat hyökätä ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Ei siinä ollut kyse mistään jarruketjusta. Hän oli hyökkäävä pelaaja jo silloin. Toki hänellä oli lahjakkuutta alivoimapelaamiseen, kun hän oli niin helkutin hyvä luistelemaan, Kivi muistelee.

Myöhemmin Kiven ja Haulan tiet kohtasivat Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen parissa.

- Hän oli mukana, kun oltiin (Lauri) Marjamäen kanssa Buffalon kisoissa vuonna 2010. Olisikohan hän ollut ihan meidän ykkösketjun sentteri, Kivi jää miettimään.

Kyseisissä kisoissa Haula nakutti kuuteen otteluun tehot 4+3=7.

- Hän pelasi jo siinä vaiheessa Pohjois-Amerikassa. Ei hän paljoa pälyillyt ympärilleen. Hän on ollut aina sellainen maailmankansalainen, Kivi kuvailee Haulaa persoonana.

Tällä hetkellä Haula hurmaa taalajäillä, missä hän on noussut NHL-tulokasseuran Vegas Golden Knightsin yhdeksi kantavaksi voimaksi.

- Hemmetin ilolla olen seurannut hänen otteitaan, kun tunnen hänet ja hänen isänsä (pelaaja-agentin Tomi Haulan). Kyllähän noita omalla uralla vastaan tulleita pelaajia tulee seurattua, ihan vuodesta toiseen, Kivi myöntää.

Haulan vahvat otteet aiheuttavat riemua Kivelle.

- Aivan mahtavaa. On ollut hienoa katsella hänen tekemisiään.

Lue myös:

    Uusimmat