Suomen MM-ralli kovassa puristuksessa, kun kisoja perutaan – "Pakko olla huolissaan"

1:47
Esapekka Lapilla riitti dramatiikkaa Meksikon MM-rallissa reilu viikko sitten.

Kansainvälinen autoliitto FIA ilmoitti tiistaina, että sekä Portugalin että Sardinian rallit joudutaan siirtämään myöhempään ajankohtaan koronaviruspandemian vuoksi. Tämä huolestuttaa myös Suomen MM-rallin promoottoria. 

Portugalissa oli määrä ajaa toukokuun lopussa ja Sardinian saarella siitä parin viikon päästä. Jo aiemmin FIA ja WRC-promoottori päättivät huhtikuuksi kaavaillun Argentiinan MM-rallin siirtämisestä.

Tähän tietoon rallikauden pitäisi jatkua heinäkuussa Keniassa, mutta legendaarisen Safari-rallin paluu MM-kalenteriin voi niin ikään viivästyä. Suomen MM-ralli on täksi vuodeksi siirretty elokuun alkuun. Suomen rallin promoottori Jani Backman myöntää, että tilanne huolestuttaa.

– Täyttä varmuutta ei ole suuntaan eikä toiseen. Sellaista kristallipalloa ei ole varmasti kenelläkään, että osaisi varmaksi sanoa, mitä tapahtuu. Me elämme viikko ja päivä kerrallaan, Backman sanoo MTV Urheilulle.

– Pakko on olla huolissaan. Toisaalta olen huolissani, mutta toisaalta olemme kaikki vielä uskoa täynnä, sillä elokuuhun on vielä aikaa. Asiat eivät ole meidän omissa käsissä. Päätöksiä voi tulla ihan muilta tahoilta, koska kyseessä on niin isot asiat. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

MM-rallien siirtäminen tietää kiireistä syksyä, mikäli koronavirustilanne helpottaa. Todennäköisesti kaikkia tämän kauden ralleja ei voida ajaa, vaan pari kisaa on pakko perua kokonaan. Keski-Suomen sorateiden grand prix'n järjestäjät ovat valmiita venyttämään päätöstään MM-rallin järjestämisestä elokuussa.

– Emme ole lyöneet mitään tiettyä päivämäärää lukkoon päätöksen suhteen. Haluamme ensin kuulla, mitä WRC tekee koko kalenterin suhteen ja mitä muutoksia tulee. Toinen tärkeä tekijä on tietenkin Suomen valtio. Kuuntelemme myös heidän ohjeitaan tarkasti, Backman toteaa.

– Kaikki vaihtoehdot ovat vielä tässä vaiheessa teoriassa auki. Vielä on liian varhaista ottaa kantaa, että ajetaanko elokuussa vai siirretäänkö rallia myöhemmäksi. Vielä ei ole ainakaan WRC:n suunnasta tullut sellaista indikaatiota. Jos tulee, pitää vakavasti asiaa harkita.

Suomen MM-ralli on AKK:lle taloudellisesti huipputärkeä. Jo nyt kattojärjestössä on käynnissä yt-neuvottelut, koska kilpailutoiminta on täysin jäissä. 

– Mitään kilpailu- tai valmennustoimintaa ei nyt ole. Se mikä rullaa, on Neste-rallin järjestelyt. Se on meille tärkeä tapahtuma ja teemme kaikkemme, että ralli voidaan ajaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.