Suomen MM-ralli tiukassa tilanteessa – yksi iso päätös vaikuttaa kohtaloon: "Emme halua olla itävaltalaisen rinnebaarin kaltainen viruslinko"

Suomen MM-rallin juhlavuoden reitti julkaistaan 8:14
Videolla Suomen MM-rallin reitin julkistus.

Suomen MM-rallin peruuttaminen olisi iso isku suomalaiselle autourheilulle. Vaikka hallitus linjasi massatapahtumien järjestämistä, muita kysymyksiä on auki. 

Yli 500 ihmisen massatapahtumat ovat kiellettyjä Suomessa heinäkuun loppuun asti. Sinänsä Suomen MM-ralli olisi mahdollista aloittaa suunnitellusti 6. elokuuta, mutta asia ei valitettavasti ole ihan niin yksinkertainen. 

Kilpailunjohtaja Kai Tarkiaisen mukaan uusi päätös ei muuta alkuperäistä suunnitelmaa. Rallin järjestäjien takaraja on kesäkuun puolivälissä – silloin pitää tehdä lopullinen ratkaisu, että vihelletäänkö peli poikki vai ei. 

Tarkiainen nostaa kuitenkin esille toisen asian, rajojen aukeamisen. Pelkästään kilpailijoista 75 prosenttia tulee ulkomailta. Kisatiimit tulevat usein testaamaan jo edellisellä viikolla. 

– Jos ralli järjestetään, olisi ihan hyvä, jos siellä olisi joku ajamassakin, Tarkiainen lohkaisi MTV Urheilun haastattelussa. 

– Vaikka epävarmuutta on paljon ilmassa, sen verran luottoa kisan järjestämiseen on, että jaksaa jatkaa tekemistä.

Pelissä on isoja rahoja, sillä Suomen MM-rallin kulut ovat kolmen miljoonan euron tietämillä. 

– Tähän voi liittyä paljon henkilökohtaisiakin tragedioita. Ihmisiä on vakituisesti rallin parissa töissä, ja monen toimeentulo on tapahtumasta kiinni. 

"Aikamoinen palapeli"

MM-rallista ehdittiin ajaa vain kolme ensimmäistä osakilpailua ennen koronaviruksen villiintymistä. Viimeksi Kansainvälinen autourheiluliitto FIA peruutti Safari-rallin. 

Suomen MM-rallin siirtäminen on yksi vaihtoehto, mutta siinäkin on omat vaikeutensa. Esimerkiksi lupien saaminen ja vapaaehtoistyövoiman järjestäminen eri viikolle olisi vaikeaa. Kukaan ei tiedä vielä sitäkään, että onko terveydenhuoltohenkilökunta kisan aikana kiinni koronapotilaiden hoidossa. 

– Kalenterista pitäisi järjestää joku viikonloppu, joka olisi hyvä kaikkien kannalta. Olisi se aikamoinen palapeli. 

Jos asian kääntää myönteiseksi, parhaassa tapauksessa rallin MM-sarja palaisi tauolta Suomessa. 

– Olisi hienoa järjestää pikku kansanjuhla. Emme halua kuitenkaan olla mikään kansainvälisen autourheilun viruslinko niin kuin joku itävaltalainen rinnebaari. 

"Iso näyteikkuna maailmalle"

Suomen MM-rallin järjestelyistä vastaa AKK Sports Oy. Puheenjohtaja Jarmo Mahonen painottaa tapahtuman kansainvälistä luonnetta, mikä aiheuttaa omat hankaluutensa.  

– Sitoumukset lähtevät painamaan päälle kesäkuun jälkeen, jolloin tämä muuttuu kalliiksi, hän huomauttaa. 

Suomen MM-rallin peruuttaminen kokonaan olisi iso isku AKK:lle, jolle MM-ralli on isoin ja merkittävin tapahtuma

– Suomen MM-ralli on näyteikkuna maailmalle. Tässä on vielä monta muuttujaa. Istutaan tasaisin väliajoin alas ja katsotaan mihin mennään. 



Lue myös:

    Uusimmat