Ruotsin ralli peruttiin – saako Suomi toisen MM-osakilpailun? Kai Tarkiainen kertoo, missä asiassa mennään: "Aikataulu on kiireinen"

5:47
MM-rallikausi 2020 päättyi reilu viikko sitten Sébastien Ogierin ja Hyundain mestaruusjuhliin.

Ruotsin MM-rallin järjestäjät joutuivat tekemään tiistaina kovan päätöksen, kun helmikuinen kilpailu peruttiin jo tässä vaiheessa kokonaan maan koronatilanteen vuoksi.

Päätös tarkoittaa sitä, että ensi kauden kalenterissa on kolmen kuukauden mittainen tauko tammikuisen Monte Carlo -rallin ja huhtikuussa kilpailtavan, historian ensimmäisen Kroatian MM-rallin välillä.

FIA ja MM-sarjan promoottori ovat ryhtyneet selvittämään, voitaisiinko kauden toinen osakilpailu ajaa Ruotsin sijaan jossain muualla. Mahdollisena korvaajaehdokkaana esille on nostettu Rovaniemen ympäristössä ajettava Arctic Lapland Rally, joka tunnetaan tutummin Tunturirallina. SM-rallikauden avaava perinteikäs kilpailu on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1966 lähtien.

Jyväskylän MM-rallin kilpailunjohtaja ja rallin SM-sarjan promoottori Kai Tarkiainen myöntää MTV Urheilulle, että neuvottelut toisesta Suomessa ajettavasta MM-osakilpailusta ovat käynnissä.

– Meihin on oltu promoottorin puolelta yhteydessä ja kysytty tällaisesta mahdollisuudesta. Olemme luvanneet selvittää, onko se mahdollista. Aikataulu on melko tiukka, tässä on joulut välissä ja muuta. Katsotaan. Hyvin pitkälti tällainen tapahtuma on kiinni siitä, missä sitä ylipäätään tehdään, saadaanko porukkaa tekemään ja miten kaikki viranomaislupapuolet saadaan tällaisella aikataululla vietyä läpi, Tarkiainen sanoo.

– Ei tässä vielä kannata ruveta lippuja myymään, mutta tutkitaan asiaa, harkitaan ja pohditaan. Pitkässä viivassahan tämä vielä on, mutta aikataulu on kiireinen, jos sellaiseen lähdetään. Tässä on aika paljon kaikkea sellaista, mikä on täysin meistä riippumattomista asioista kiinni. Tämä ei ole meillä ollut pöydällä ihan hirveän pitkään tämä homma.

Tarkiainen on sanoissaan varovainen, sillä koronatilanteen kehittyminen on vielä täysi arvoitus. Lisäksi tiedossa on, että viime kesän MM-rallin peruminen oli autourheilun kotimaiselle kattojärjestölle AKK:lle kova taloudellinen takaisku. Tarkiainen näkeekin toisen MM-rallin järjestämisessä sekä uhkia että mahdollisuuksia.

– Korona jyllää meilläkin, mikä Ruotsissa oli peruutuksen syynä. Siellä ei pystytty tautitilanteen takia saamaan lupia kilpailun järjestämiseen. Meidänkin pitää ilman muuta tämä asia huolellisesti tutkia ennen kuin tässä lähdetään minkäänlaisia suunnitelmia kovin pitkälle viemään. Ei ehdi rokotteet vielä helmikuuhun vaikuttaa eikä muuta. Katsotaan nyt rauhassa, ja tehdään päätöksiä sitä mukaa, kun asiat ovat sillä mallilla, että pystytään niitä tekemään.

Se on kuitenkin varmaa, ettei toinen Suomessa ajettava MM-osakilpailu vaikuttaisi toiseen millään tavalla.

– Joo, ei tietenkään. Nämä ovat sinällään kaksi täysin erillistä asiaa. Se on meille jo tehty selväksi, ettei se siihen vaikuta. Kyllä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna sitten jyrähtää joka tapauksessa.

FIA ja MM-sarjan promoottori toivovat, että voisivat tiedottaa Ruotsin rallin korvaavasta kilpailusta jo lähiaikoina. Tarkiainen ei lähde arvailemaan määräaikaa päätökselle.

– Toki jos sen pystyy tekemään ennen joulua, ehkä se on hyvä asia. Toisaalta jos se menee joulun yli, sitten on enemmän tietoa, jonka pohjalta sitä päätöstä ollaan tekemässä. Muistaakseni 4. tammikuuta on aluehallintovirastoilla sellainen päivämäärä, jolloin he tekevät seuraavia päätöksiä esimerkiksi yleisötilaisuuksien yleisömäärärajoituksista ja kokoontumisrajoituksista ylipäätään. Sehän voisi olla meille arvokasta tietoa.

Tarkiainen ei usko, että FIA ja MM-sarjan promoottori olisivat lähestyneet asiassa vielä ketään muita. Ainakaan vaihtoehtoja ei ole kovin paljon.

– Sellaisia maita, joissa olisi ihan kunnon talvi ja joissa olisi kokemusta tällaisen MM-tapahtuman läpiviennistä, ei oikein muita ole kuin me, Ruotsi ja toki Norja. En osaa sanoa, onko norjalaisiin oltu yhteydessä.

Tunturiralli on tämänhetkisen tiedon mukaan määrä ajaa 15.–16. tammikuuta, mutta mikäli kilpailu saa MM-arvon, tämä ajankohta ei tule kysymykseen. Sekin on toki yhä auki, ajettaisiinko mahdollinen MM-osakilpailu ylipäätään Tunturirallin yhteydessä vai jotenkin muuten. 

– Maisemia täytyy tässä ruveta katselemaan, että missä se on mahdollista. Varmasti Lappi on yksi sellainen kohde, jota ilman muuta tutkitaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja