Uutta tietoa: Suomen toiseksi MM-ralliksi ehdolla eri paikkakuntia – "Tutkitaan todella vakavasti"

Helmikuulta perutun Ruotsin MM-rallin tilalle on tyrkyllä mahdollisesti Suomessa ajettava toinen osakilpailu. AKK-Motorsportin hallituksen puheenjohtaja Jarmo Mahonen kertoo MTV Urheilulle uutta tietoa: pöydällä on eri paikkakuntavaihtoehtoja.

Kansainvälinen autoliitto FIA ja MM-sarjan promoottori ovat ryhtyneet selvittämään, voitaisiinko kauden toinen osakilpailu ajaa Ruotsin sijaan jossain muualla. Suomeen oltiin tästä Mahosen mukaan yhteydessä jo muutama viikko sitten.

– Nyt on käyty eri neuvotteluita. Myös kansainvälisen puolen eli WRC-promoottorin ja FIAn kanssa keskustellaan koko ajan, FIA:n rallijohtajanakin takavuosina toiminut Mahonen sanoo.

Julkisessa keskustelussa korvaajaehdokkaana on nostettu esiin erityisesti Rovaniemen ympäristössä ajettava Arctic Lapland Rally eli Tunturiralli. 

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Tunturiralli ajetaan Tunturirallina. Sillehän on olemassa päivämäärä (15.–16. tammikuuta). Se tulee niin äkkiä syliin, ettei siihen varmasti ehditä, jos MM-osakilpailua Suomessa järjestetään, Mahonen toteaa.

Jos Suomessa ajettaisiin Ruotsin rallin korvaava MM-osakilpailu, se käytäisiin näillä näkymin helmi- tai maaliskuussa.

– Lähinnä tässä on meille kyse siitä, pystymmekö tässä aikataulussa tekemään kilpailun vai emme. Asiaa tutkitaan tällä hetkellä. Ei olla sitouduttu vielä mihinkään. Ei paikkakuntiin eikä niin edelleen. Katsotaan eri vaihtoehtoja.

Mahonen vahvistaa, että katseet suuntautuvat Suomessa myös Lapin seudun ulkopuolelle.

– Tietysti aina kun puhutaan lumesta, Lappi on aika luonnollinen vaihtoehto selvittää, ja sitä tehdään tällä hetkellä siellä, mutta sitä tehdään muuallakin. Katsotaan, voitaisiinko sitä muuallakin ajaa.

Mahonen ei lähde tarkentamaan, millaisia paikkakuntavaihtoehtoja on tarkemmin selvittelyn alla.

– Kaikki pallot ovat ilmassa. Minkäänlaisia sitoumuksia ei ole mihinkään suuntaan. Peruutuksen julkistamisen jälkeen on alettu selvittämään näitä. Parasta aikaa neuvotellaan eri tahojen kanssa.

Kuten Mahonen viittasi, haasteena on tiukka aikataulu.

– Kyse on pitkälti tahdosta ja taloudesta. Tarvitaan apua viranomaisten suhteen. On suhteellisen haastava aikataulu, jos puhutaan helmi-maaliskuustakin. Kyllä tässä kiire tulee.

MTV Urheilun aiemmin haastattelema Jyväskylän MM-rallin kilpailunjohtaja ja rallin SM-sarjan promoottori Kai Tarkiainen oli siltäkin osin varovainen, että koronatilanteen kehittyminen on vielä täysi arvoitus. Samoilla sävelillä on Mahonen.

– On vielä pandemiakin päällä. Nämä kaikki lisäävät vaikeuskerrointa.

FIA ja MM-sarjan promoottori toivovat voivansa tiedottaa Ruotsin rallin korvaavasta kilpailusta jo lähiaikoina. Mahosen sanoista painottuu, että hihat on Suomen päässä kääritty.

– Nyt tutkitaan tämä todella vakavasti. Ei tässä kauan mene, kun se on tutkittu ja päätökset täytyy tehdä hyvin pian. Katsotaan, mihin lopputulokseen tullaan. Eri puolilla tehdään töitä.

Viime kesältä peruuntunut Jyväskylän MM-ralli on ohjelmassa heinä-elokuun vaihteessa.

Lue myös:

    Uusimmat