Suomen miinamyönteisyys kummastuttaa

Unicefin pääjohtaja Carol Bellamy ja lastenrahaston hyväntahdonlähettiläs Harry Belafonte pahoittelivat tiistaina Helsingissä Suomen jäämistä henkilömiinakiellon ulkopuolelle. Belafonte hämmästeli Suomen linjaa, koska sanoi pitäneensä Suomea ihmisoikeuskysymysten mallimaana.

Kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavisto muistutti lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa siitä, että Suomi osallistuu aktiivisesti miinanraivaukseen muun muassa Mosambikissa ja Kambodzhassa.
Belafonte kertoi kuitenkin liikuttuneensa syvästi sairaaloissa tapaamiensa miinojen uhrien kohtalosta ja sanoi pitävänsä tärkeänä juuri miinojen käytön lopettamista, ei vain niiden raivaamista. Bellamy ja Belafonte vierailivat Suomessa kiinnittääkseen huomiota Suomen Unicef-yhdistyksen kampanjaan, jossa kerätään varoja Tshadin vesihuollon parantamiseen.

Bellamy piti kampanjaa hyvänä esimerkkinä siitä, että myös kriiseistä selvinneitä maita on tuettava, vaikkeivat ne kerää julkisuutta päivittäin. Hänen mukaansa juuri näissä maissa apu vaikuttaa todella tehokkaasti.
Pääjohtaja painotti sitä, että kehitysyhteistyö todella tekee tehtävänsä. Esimerkiksi lapsikuolleisuus on laskenut selvästi ympäri maailman ja myös koulunkäyntimahdollisuudet ovat parantuneet. Hän muistutti, ettei kyse edes ole suurista summista maailmantalouden rahavirtoihin verrattuna. Tällä hetkellä vaurailta valtioilta liikenee kuitenkin varoja kehitysyhteistyöhön suhteellisesti vähemmän kuin koskaan Unicefin historiassa eli vain 0,25 prosenttia kansantuotteesta.

Ministeri Haavisto sanoi lasten oikeuksien ja ihmisoikeuksien saaneen kuitenkin Suomen politiikassa lisää painoarvoa lamavuosiin verrattuna ja kertoi hallituksen päättäneen viime viikolla yhdeksän miljoonan markan lisäavusta Unicefille. Jo aiemmin oli päätetty, että Suomi maksaa lastenrahastolle ensi vuonna 60 miljoonaa markkaa. Tänä vuonna tuki on 58 miljoonaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat