Suomen lasimuseossa harvinainen näyttely

Liki täydellinen keskiaikaisen lasin kokoelma tulee esille Riihimäellä.

Keski-Euroopan suurin ja samalla täydellisin keskiaikaisen lasin kokoelma on saatu näytteille Suomen lasimuseoon Riihimäelle. Parinsadan lasin kokoelma on yhden miehen, keräilijä Karl Amendtin, vuosikymmenten harrastuksen tulos. Samanlaisista saksalaislaseista juotiin myös 1300-luvun Suomessa varakkaissa porvariskodeissa.

Karl Amendt ihastui keskiaikaiseen lasiin liki viisikymmentä vuotta sitten, jolloin keskiaika ei kiinnostanut edes museoväkeä. Arkkitehtina hänellä oli hyvät yhteydet rakennusmiehiin, jotka Saksan kiivaan jälleenrakennuksen aikana törmäsivät jatkuvasti keskiaikaisiin käyttöesineisiin aivan tavallisissa kaivauksissa, kertoo tutkija Helmut Ricke.

- Viralliset arkeologit olivat kiinnostuneita ennen kaikkea vanhemmasta roomalaisesta lasista. Joten kaikki keskiaikainen heitettiin menemään. Nämä yksityiset arkkitehdit ja rakennusmiehet olivat sen sijaan keskiajasta kiinnostuneita. He pelastivat nämä lasit, jotka muuten olisivat hävinneet.

Keskiaikaisesta lasista on säilynyt vain kymmenen prosenttia ja nyt kun keskiaikabuumi on pyyhkäissyt yli Euroopan, jopa museot joutuvat kadehtimaan Amendtin kaukonäköisyyttä.

- Lasi on rehellinen materiaali. Kerran rikkoutunutta lasia ei voi koskaan korjata niin hyvin, ettei säröjä näkisi. Lasi on elävä ja kirkas. Aivan toisenlainen kuin keramiikka, Amendt kuvaa.

Nykyisin kerääminen on vaikeaa, todistaa myös Suomen lasimuseon museotoimenjohtaja Heikki Matiskainen.

- En usko, että tällaista kokoelmaa enää pystyy keräämään. Kaupunkien keskiaikaisia kerrostumia suojellaan jo, ja museot ja tutkimuslaitokset käyvät ja kaivavat ne ja pitävät sitten ne löydökset.

Viime vuosien kaivauksissa myös Suomesta on löydetty lasinpaloja, jotka todistavat, että aivan samanlaisia saksalaisia lasipikareita on kohoteltu myös meillä, yllättäen jo 1300-luvulla.

- Kyllä meillä on esimerkiksi Turun keskiaikaisista kaivauksista aika paljon sirpaleita ja jopa venetsialaisia emalimaalattuja pikareita, jotka ovat aika harvinaisia koko Euroopassa, Matiskainen sanoo.

Keräilijöiden harmiksi Suomessa muinaismuistolaki estää kuitenkin jopa sirpaleiden hallussapidon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat