Tekeekö mieli ulkomaille? Tämä sinun tulee tietää matkavakuutuksesta: Osa koronan aiheuttamista kuluista korvataan, toisia taas ei

8:21
Video: Uutisaamussa pohdittiin heinäkuussa, miten matkailun lisääntyminen vaikuttaa virustilanteeseen.

Koronavirus ja sen vaikutukset aiheuttavat paljon kysymyksiä tällä hetkellä lähes kaikilla elämän osa-alueilla.

Paljon kysymyksiä liittyy luonnollisesti myös siihen, mitä tapahtuu, jos koronavirus muuttaa  matkasuunnitelmia tai aiheuttaa lisäkustannuksia matkalla ollessa. 

Matkavakuutus tuo lisäturvaa mahdollisissa ongelmatapauksissa, mutta sekään ei korvaa kaikkea koronaviruksen sotkiessa tavalla tai toisella suunnitelmat.

Matkavakuutuksen näkökulmasta on esimerkiksi aivan eri asia onko ongelmia syntynyt oman sairastumisen vai esimerkiksi yleisen koronatilanteen takia, vaikka matkustajalle itselleen kustannusvaikutukset eri tilanteissa olisivatkin käytännössä samanlaiset. 

Vakuutusyhtiöt: Matkavakuutusten ehtoja ei muutettu koronan myötä

MTV Uutiset tiedusteli kolmelta vakuutusyhtiöltä, vastaavatko matkavakuutukset koronaviruksen mahdollisesti tuomiin ongelmiin ja lisäkustannuksiin ulkomaanmatkan aikana. Kysymyksiin vastasivat vakuutusyhtiöt Pohjola, If ja Turva.

Vakuutusyhtiöiden mukaan tiedusteluja matkavakuutuksista on tullut kevääseen verrattuna rauhallisesti. Kyselyjä on tullut matkavakuutusten sijaan enemmänkin siitä, mitä sairausvakuutuksista korvataan.

Kaikki vakuutusyhtiöt suosittelevat noudattamaan Suomen viranomaisten antamia ja ohjeita ja suosituksia matkailuun liittyen.

Vakuutusyhtiöiden mukaan niiden tarjoamien matkavakuutusten ehtoihin tai kattavuuteen ei ole tehty muutoksia koronaviruspandemian takia.

– Matkavakuutus on normaalisti voimassa, jos sairastuu tai loukkaantuu matkalla eli myös koronaan sairastumisesta johtuvat hoitokulut korvataan. Samoin korvataan matkan peruuntumisesta aiheutuneet kustannukset, jos sairastuu koronaan kotimaassa ennen matkalle lähtöä eikä pysty lähtemään matkalle, kertoo Ifin korvausasiantuntija Anne Koivisto.

Koivisto huomauttaa, että matkavakuutus ei kuitenkaan korvaa kustannuksia, jos haluaa peruuttaa tai keskeyttää matkan ja syynä on koronavirustilanne.

– Eli jos esimerkiksi matkakohteen epidemiatilanne pahenee, eikä sen vuoksi enää haluakaan lähteä matkalle.

Pohjola Vakuutuksen yksikönpäällikkö Atte Erkamo kertoo, että matkavakuutuksen korvaavuus koronavirukseen liittyvissä tilanteissa riippuu turvan laajuudesta ja vakuutuksen hankinta-ajankohdasta. Erkamon mukaan asiakkaiden on kuitenkin edelleen mahdollista saada Pohjolasta kattava matkustajavakuutus koronan varalle.

Mitä korvataan, jos korona yllättää matkalla? Näin vakuutusyhtiöt vastaavat:

MTV Uutiset kysyi vakuutusyhtiöiltä yleisimpiä matkavakuutuksen ottamiseen liittyviä kysymyksiä, jotka askarruttavat ulkomaan matkaa pohtivia ihmisiä.

Korona iskee minulle kesken matkan– korvaako matkavakuutus sairaalakulut?

– Kotimaan- ja ulkomaanmatkoilla koronavirukseen sairastuminen on matkasairaus ja kuuluu korvattavaksi. Edellytyksenä matkasairauden korvattavuudelle on, että lääkärinhoitoon on hakeuduttu matkan aikana tai 14 vuorokauden kuluessa matkan päättymisestä, kiteyttää Turvan palvelupäällikkö Sanna Luotio

Luotion mukaan matkasairaudeksi ei kuitenkaan katsota sairautta, jonka oireita on ilmennyt ennen matkan alkamista tai jonka tutkimukset ovat olleet keskeneräiset ennen matkalle lähtöä, vaikka sairaus todettaisiinkin vasta matkan aikana.

Myös Ifin ja Pohjola Vakuutuksen matkavakuutukset korvaavat koronaviruksen aiheuttamat sairaalakustannukset.

– Matkasairauden hoidosta maksettavilla korvauksilla ei ole euromääräistä ylärajaa, Pohjola Vakuutuksen Erkamo toteaa.

Korvaako matkavakuutus, jos joutuu matkalla varaamaan uuden lennon koronan takia?

Ifin mukaan sen matkavakuutus korvaa uuden lennon hankkimisen matkan aikana, jos asiakas joutuu varamaan sellaisen koronatarttunnan takia.

Turva ja Pohjola Vakuutus erittelevät kysymystä tarkemmin:

– Matkustajavakuutuksesta voidaan korvata matkan keskeytymistä, mikäli alkanut matka muuttuu pakottavasti esim. vakuutetun vakavan matkasairauden vuoksi. Lääkäri arvioi pakottavuuden tapauskohtaisesti. Matkan keskeytymistapauksissa korvauksena maksetaan vakuutetun paluusta takaisin kotipaikkakunnalle tai matkan jatkamisesta alkuperäisen matkasuunnitelman mukaisesti aiheutuvat välttämättömät ylimääräiset matka- ja majoituskustannukset, todetaan Turvasta.

– Vahinkotapauksia voi olla monenlaisia. Tietyissä tilanteissa on mahdollista, että myös uusien lentolippujen hankkimiskulut voivat tulla korvattavaksi. Korvaustapaukset käsitellään aina yksilöllisesti, kerrotaan Pohjola Vakuutuksesta.

Korvataanko koronasta aiheutuvat ylimääräiset kulut majoituksesta?

Vakuutusyhtiöiden vastausten mukaan ylimääräisten majoituskulujen tapauksessa kuluja korvataan samoin perustein kuin uuden lennon varaamisessakin.

Anne Koivisto Ifistä huomauttaa, että matkustamista suunnittelevien kannattaa riskejä arvioidessa kuitenkin huomioida, että korona voi epäsuorasti aiheuttaa myös toisentyyppisiä ongelmatilanteita, joita matkavakuutus ei korvaa. Ongelmia voi yhtälailla tulla, vaikka ei itse saisi koronatartuntaa:

– Jos joutuu kohdemaassa jäämään karanteeniin esimerkiksi koronalle altistumisen vuoksi ja tämän takia myöhästyy paluulennolta tai siitä aiheutuu lisämajoittumiskuluja, näitä ei korvata matkavakuutuksesta. Sama tilanne on, jos joutuu kotimaassa karanteeniin altistumisen vuoksi eikä pysty sen vuoksi lähtemään matkalle, Koivisto kertoo.

Korvaako matkavakuutus, jos matka peruuntuu koronan takia?

Pelkkä epäily koronatartunnasta ei myöskään riitä korvausten saamiseksi, mikäli asiakas joutuu perumaan reissun sen takia.

– Jos asiakkaalla epäillään koronaa, eikä hän pääse matkalle, ei ylimääräisiä kuluja korvata. Jos testissä todetaan korona, voidaan matkan peruuntuminen korvata vakuutusehtojen mukaisesti, toteaa Luotio Turvasta.

– Matkan peruuntumisesta aiheutuneet kustannukset korvataan, jos sairastuu koronaan kotimaassa ennen matkalle lähtöä ja matka peruuntuu sen vuoksi. Matkan peruuntumista ei korvata matkavakuutuksesta, jos syynä on se, ettei halua koronan vuoksi lähteä matkalle esimerkiksi kohdemaan pahentuneen koronatilanteen takia tai se, että matkatoimisto peruuttaa matkan, kertoo Koivisto vakuutusyhtiö Ifistä.

– Jos on varannut ulkomaanmatkan 12.3. jälkeen ja kotimaanmatkan 16.3. jälkeen, ei matkustajavakuutustuotteista korvata koronasta johtuvien suositusten, rajoitusten tai koronaan liittyvien matkakohteen olosuhteiden vuoksi peruuntunutta matkaa. Jos matkalle lähtö taas peruuntuu oman, lähiomaisen tai matkakumppanin koronaan sairastumisen tai muun äkillisen sairastumisen vuoksi, voidaan peruuntuminen korvata Matkan peruuntumisturvasta,  kertoo Erkamo Pohjola Vakuutuksesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja