Suomen koronaisin kolkka Uudenmaan jälkeen paljastui – johtajaylilääkäri huolissaan karanteenin rikkojista: "Se on vastuutonta käytöstä"

Koronaviruksen kuolonuhreja jälleen kuusi lisää – näin virus on levinnyt ympäri maata: Suomen koronaisin kolkka Uudenmaan jälkeen paljastui 4:42
Videolla kerrotaan, miten koronavirus on levinnyt ympäri Suomea.

Länsi-Pohjan alue on noussut jo toiseksi korkeimmalle paikalla Suomen koronavirustartuntojen ilmaantuvuuslistalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreiden lukujen mukaan Suomessa on todettu nyt ainaki 2 605 koronavirustartuntaa.

Sekä määrällisesti että alueen väestöön suhteutettuna eniten tartuntoja on Helsingin ja Uudenmaan alueella. Tartuntatapauksia on 1 627 ja ilmaantuvuus on THL:n tietojen mukaan 96,5 tapausta 100 000 ihmistä kohden.

Toiseksi korkeinta ilmaantuvuus on Länsi-Pohjassa, jossa luku on 53,1.

Länsi-Pohjan alueella tartuntatapauksia on yhteensä 35. Tapauksista 17 on todettu Kemissä ja 12 Torniossa. Lisäksi alueeseen kuuluvat Keminmaa, Simo, Tervola ja Ylitornio, mutta niissä ei ole raportoitu yli viittä tartuntaa, joten luvut eivät näy THL:n tilastoissa.

Tapausmäärät alueella ovat nousseet nopeasti, sillä vielä sunnuntaina tartuntoja oli 16.

Karanteenisääntöjä rikottu

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo MTV:lle, että vaikka tartuntamäärä näyttää lukuna suurelta, niin monet uusista tapauksista on ilmennyt henkilöillä, jotka ovat olleet jo karanteenissa. Asiasta kertoi aiemmin Lapin Kansa.

– Tilanne on vielä hallinnassa. Tartuntaketjut ovat tiedossa ja nämä ovat ihmisiä, jotka on altistuneina laitettu karanteeniin ja silloin sairastuneet, Taskila kertoo.

Taskila kertoo olevansa huolissaan siitä, että Länsi-Pohjan alueella on käynyt ilmi, että karanteenisääntöjä ei ole kaikilta osin noudatettu.

– Vaikka valtaosa onkin vastuullisia ja noudattaakin sääntöjä, niin tietoomme on tullut, että karanteenisääntöjä on rikottu.

– Se on vastuutonta käytöstä, hän jatkaa.

Taskila vetoaakin nyt ihmisiin, että he tottelisivat karantenimääräyksiä, muuten kaikki työ menee hukkaan.

– Sairaanhoitohenkilökunta tekee ympäri maata valtavia panostuksia ja hallitus asettaa rajoituksia, niin ei sillä ole mitään merkitystä, jos ihmiset eivät noudata niitä rajoituksia, hän toteaa.

– Toivon, että kaikki ihmiset ottaisivat tämän oikeasti vakavasti. Me ollaan nyt siinä tilanteessa, että näillä asioilla ratkaistaan lähteekö tauti leviämään vai pysähtyykö se.

Ruotsista muutamia tartuntoja

Länsi-Pohjan alue on Ruotsin rajalla ja Ruotsissa on tähän mennessä todettu jo pitkälti yli 8 000 koronatartuntaa.

Taskilan mukaan Ruotsista ei ole tullut Suomen puolelle varsinaisia tartuntaketjuja, mutta yksittäisiä tartuntoja kyllä.

– Meillä on erityistarkkailu menossa Ruotsin rajan läheisyyden vuoksi, hän kertoo.

– Toistaiseksi tartuntoja on ollut vain pari. Jatkossa se on todennäköinen infektioreitti, mutta vielä se ei kuitenkaan luvuissa näy.

Lue myös:

    Uusimmat