Mainos

Suomen kännykkämarkkinoiden uudet haastajat nyt MTV3:n kokeilussa

Mobiilioperaattori Cubio on tuonut Suomen markkinoille kanadalaisen matkapuhelinvalmistajan Research In Motionin (RIM) puhelinmalleja.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun BlackBerry -laitteet ja -palvelut ovat saapuneet virallisesti Suomen markkinoille. Suurimmalle osalle suomalaisista BlackBerry onkin uusi tuttavuus, allekirjoittanut mukaan lukien.

Blackberry on ollut suosittu erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoilla. Tosin viime aikoina Applen iPhone ja Googlen Android-puhelimet ovat vallanneet markkinaosuuksia itselleen.

MTV3 kokeilussa on nyt kaksi RIMin kännykkää: BlakBerry Bold 9900 ja BlackBerry Torch 9860.

Tuulahdus vanhaa ja uutta

BlakBerry Bold 9900 antaa käyttäjälleen hieman nostalgisen tunteen. Perinteisellä kiinteällä Qwerty-näppäimistöllä varustettu laite laite nimittäin muistuttaa ulkoisesti takavuosien Nokian E71-mallia.

Kiinteä näppäimistö vie puolet puhelimen etuosan tilasta ja pienentää samalla näytön kokoa. 2,8 -tuumainen kosketusnäyttö (640 × 480) on nykystandardeilla jo erittäin pieni älypuhelimen näytöksi. Pienet näppäimet eivät myöskään välttämättä sovi suurten sormien näppäiltäväksi.

Osa käyttäjistä suosii kuitenkin edelleen kiinteätä näppäimistöä ja heille Bold 9900 onkin yksi vaihtoehto.

Bold 9900:n konehuoneessa sykkii kuitenkin ajanmukaista tekniikkaa, kuten langattomat lähiyhteydet mahdollistava NFC-ominaisuus.

Laitteen rakenne on jämäkkä ja metallinen reuna antaa erittäin pätevän silauksen. Muovisen takakannen alla on ylimääräinen muistikorttipaikka ja irrotettava akku.

Torch 9860 -malli edustaa puolestaan älypuhelimien nykydesignia ja laitteen etuosaa hallitsee 3,7-tuumainen kosketusnäyttö.

Siinä missä Bold 9900 on melko teräväreunainen, niin Torch 9900 on muotoiltu kaarevin linjoin ja se myös istuu kädessä paremmin. Boldin tavoin myös Torchin akun voi vaihtaa takakannen kautta. Kannen alta löytyy myös ylimääräinen muistikorttipaikka.

Kummankin luurin näytön alapuolella on viisi navigointinäppäintä. Muita yhteisiä ominaisuuksia ovat salamalla varustettu viiden megapikselin kamera, videoneuvottelukamera, ohjelmoitava "convenience" -painike sekä USB- ja kuulokeliitäntä.

Convenience painikkeen voi ohjelmoida avaamaan esimerkiksi jonkun käyttäjän valitseman sovelluksen.

Tutustuminen "uuteen" käyttöjärjestelmään

BlackBerryn tapauksessa toimittaja pääsee tutustumaan itselleen täysin uuteen ja vieraaseen käyttöjärjestelmään.

Ensivaikutelman perusteella BlackBerryjen käyttöjärjestelmä vaikuttaa hieman vanhanaikaiselta verrattuna Googlen Androidiin, Microsoftin Windows Phoneen tai Applen iPhoneen.

Myös liikkeellelähtö uuden käyttöjärjestelmän kanssa tuntuu olevan BlackBerryn tapauksessa haparoivampaa kuin mitä aikoinaan kilpailevia käyttöjärjestelmiä ensimmäistä kertaa kokeillessa.

Lyhyen käytön jälkeen BlackBerryn toimintalogiikka alkaa tulla tutummaksi, mutta käytöstä puuttuu silti tietynlainen intuitiivisuus, johon on erityisesti Androidin ja Applen tapauksessa tottunut.

Hakemiaan ominaisuuksia on aluksi vaikea löytää valikkojen takaa. Viisi valikkonäppäintä on aloittelijalle paljon ja sormi haparoikin alkuun useaan otteeseen väärällä painikkeella.

Laitteiden toiminta on kuitenkin ripeätä, eikä valikoissa tai muissa toiminnoissa ole havaittavissa turhaa takkuilua.

Lisää sovelluksia laitteisiin voi ladata helposti BlackBerryn oman App World -sovelluskaupan kautta.

Ja tiedoksi kiinnostuneille: Peliyhtiö Rovion Angry Birds -hittipeliä ei kokeilemiimme laitteisiin ainakaan toistaiseksi ole saatavilla.

Pelivalikoista löytyy sen sijaan ukrainalaisen Solverlabsin Angry Pigs -peli, jossa Angry Birdsin idea on kopioitu täysin. Pelissä lingotaan lintujen sijasta possuja.

Nokia ja BlackBerry kohtalotovereina

Nokia ja BlackBerry ovat tällä hetkellä kohtalotovereita siinä mielessä, että kummatkin ovat joutuneet markkinoilla Applen ja Androidin jalkoihin. Suomen markkinoita ajatellen erotuksena on, että BlackBerryllä ei ole täällä valmiiksi suurta fanijoukkoa, kuten Nokialla tunnetusti on.

Varsinaista megasuosiota BlackBerry ei tule hevin kokemaan Suomessa ja tämä tuskin on ollut tarkoituskaan.

Ensituntuman perusteella sekä BlakBerry Bold 9900, että BlackBerry Torch 9860 ovat päteviä laitteita, mutta eivät aivan yhtä käyttäjäystävällisiä, kuin pahimmat kilpailijansa. Kummatkaan laitteet eivät ensikokeilulla herättäneet suuria tuntemuksia.

BlackBerryn alustalla on kuitenkin omat vahvuutensa, mm. suuresti kehuttu tietoturva. Ja tämä onkin monille iso asia kännykän ostopäätöstä tehdessä. Lisäksi on hienoa, että Suomessa on nyt virallisesti tarjolla yksi käyttöjärjestelmävaihtoehto lisää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.