Suomen ainoa parfymööri Max Perttula kertoo, mihin kohtaan hajuvettä kannattaa suihkuttaa: "Tuoksu tulee aika lempeästi esille"

Erikoishaastattelussa parfymööri Max Perttula 14:40
Max on Suomen ainoa parfymööri. Hän valmisti studiossa pohjan hajuvedelle.

Max Perttula on tiettävästi Suomen ainoa parfymööri. Hän vaihtaa tuoksumaisemaa joka päivä, mutta kaupan hajuvesiä hän ei käytä.

– Täällä on, voisi sanoa, aika neutraali tuoksu. Joitain metallisia vivahteita on ilmassa, ja eri rakenteista lähtee erilaisia tuoksumolekyylejä, Max Perttula kuvaili Viiden jälkeen -studion ominaistuoksua.

Perttula on tiettävästi Suomen ainoa parfymööri. Hän tunnistaa yli 2 000 tuoksua.

– Se on jatkuvan nenän harjoittamisen tulos. Olen tehnyt tätä aktiivisesti yli 20 vuotta, aloittanut 7-vuotiaana jo eteeristen öljyjen parissa, Perttula kuvaa.

Ei käytä kaupan hajuvesiä: "Nykyäänhän minulla on niin valtavat valikoimat"

Perttulan nenä kykenee erottelemaan eri tuoksuja äärimmäisen tarkasti. Laboratoriossa tuoksut herätetään henkiin nestemäisessä muodossa. Hajuveden kehittely vie kuukausia, jopa vuosia. Kaupan parfyymeja ammattilainen ei ylleen pirskota.

– Nuorena käytin, nykyäänhän minulla on niin valtavat valikoimat näitä itse tekemiäni, hän sanoo.

Perttula vaihtaa "tuoksumaisemaa" lähes joka päivä.

– Etenkin talvella tykkään laittaa kesämaisemia, niistä saa positiivisen mielialan. En hirveästi tästä talvesta välitä, hän naurahtaa.

Mihin kohtaan parfyymia pitäisi laittaa? "Itse annan neuvon, että..."

Hajuvettä on usein tapana supsuttaa korvan taa tai vaatteisiin. Perttulan mukaan moni hifistelee tuoksujen kanssa tiputtamalla pisaran esimerkiksi vain ranteessa sykkivän pulssin alueelle.

– Todellisuus on se, että hajuvedet, etenkin trendituoksut, on luotu sillä tavalla, että ne eivät vaadi ihon lämpöäkään niin hirveästi. Se tuoksuu [ilmankin] juuri siltä, miltä pitäisi. Klassiset luksusparfyymit vaativat aina ihon lämmön kehittyäkseen, Perttula sanoo.

– Itse annan neuvon, että dekolteen alueelle, kun suihkuttaa, se on hyvä. Tuoksu tulee aika lempeästi esille.

Jos arjessaan ei halua tuoksua paljon tai tuoksumista täytyy jossakin päivän tilanteessa välttää, parfyymia voi suihkauttaa nilkkaan.

– Tuoksu nousee sieltä hyvin hellävaraisesti.

Mitä eroa on eau de toilettella ja eau de parfumella?

Suomalaisetkin ovat innostuneet hajusteista, ja valikoimaa löytyy jo markettireissulta. Mutta mitä eroa on eau de toilettella ja eau de parfumella?

– Se onkin jännempi kysymys, Perttula toteaa.

Perinteisesti eau de parfume on vahvempaa, mutta vaihtelua on paljon.

– Parfyymimaailassa ei ole määritelty tarkkaa rajaa eau de toileten, eau de parfumen ja niiden vahvuuksien välille, vaan se pitkälti menee sen mukaan, kuinka vahva itse tuoksuöljy on, Perttula sanoo.

Miksi eri hajuvedet tuoksuvat eri ihmisillä erilaisilta? Mistä hajuvesi oikeasti koostuu ja miten sujui tuoksupohjan luominen studiossa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: Kemikaaliyliherkkä Tiina näyttää, miten deodarantti vie häneltä äänen sekunneissa

Parta- ja hajuvetesi saattaa aiheuttaa toiselle tuskaa – kemikaaliyliherkkä Tiina näyttää, miten deodarantti vie häneltä äänen sekunneissa 4:06
Parta- ja hajuvetesi saattaa aiheuttaa toiselle tuskaa.

Lue myös:

    Uusimmat