Suomelta rohkea veto MM-viestiin: Jari Isometsä näkee juonen – "Kylmäpäinen kaveri"

Niko Anttolalta upea esitys aikuisten arvokisadebyytissään: "Pystyin hiihtämään omalla tasolla, olen tyytyväinen" 1:04
Niko Anttolalta nähtiin keskiviikkona upea miesten arvokisadebyytti 15 kilometrillä – tässä kisan jälkeiset kommentit.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pohtii, että Suomella on seitinohut mitalisauma huomisessa Planican MM-kilpailujen miesten 4x10 kilometrin hiihtoviestissä. Hän tarttuu kiinni myös ratkaisuun iskeä 20-vuotias Niko Anttola ankkuriksi.

– Viestilatu oli aika mielenkiintoinen. Miesten viestiä silmällä pitäen se ei ole mahdottoman vaativa. Vaikka siinä on korkeuseroja, siinä on periaatteessa yksi nousu, joka on kova. Jos naiset pysyivät verrattain hyvin kasassa, luulen, että huomenna voisi miehissä käydä samalla tavalla ja on vaikeampi tehdä eroja, Isometsä pohtii.

– Tietysti kelit voivat vaihdella ja miehet kiertävät kaksi kierrosta, niin rasitusta alkaa tulla enemmän. Vitosen viestiksi tuo oli kuitenkin helpohkon tuntuinen rata.

Suomi lähtee hiihtämään miesten viestiä järjestyksessä Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen perinteisen osuuksilla sekä Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola vapaan osuuksilla. Ankkuroimaan lyödään rohkeasti ensimmäisiä miesten arvokilpailujaan hiihtävä, vastikään 20 vuotta täyttänyt Anttola.

Isometsä pitää Suomen ratkaisua mallikkaana.

– Ajatuksena varmasti on, että pantiin paras luistelija (Hyvärinen) kolmannelle osuudelle. Jos Iivo pystyy tuomaan meidät hyvissä asemissa vaihtoon, ei ainakaan tiputa siitä. Viestissä kuitenkin tahtoo olla niin, että kun letkasta tiput, se on siinä.

– Ajatellaan varmaan sitäkin, että pronssin kannalta pahin vastustajamme Ranska. Jos saisimme sen tiputettua kahdella osuudella ja se ei saisi kolmannella osuudella meitä kiinni. Silloin se alkaa olla jo vaikeaa.

– Ollaan niin pitkään mukana kuin vain ikinä voidaan.

Isometsä miettii, että viestin viimeinen osuus voi usein mennä kyttäilyksi, jos hiihdetään porukassa, ja lopussa katsotaan, kuka jaksaa parhaiten.

– Kyllä minä uskon, että Niko pystyy homman (ankkurina) hoitamaan. Ei Nikolla kuten Pertullakaan ole toki sitä ominaisuutta, että oltaisiin voitu jättää loppukirimies loppuun.

– Tietysti kova paikka nuorelle miehelle, mutta Niko on nyt osoittanut olevansa aika kylmäpäinen kaveri.

Anttola, tämänvuotinen alle 20-vuotiaiden maailmanmestari 10 kilometrin vapaan kilpailusta, sijoittui keskiviikkona aikuisten arvokisadebyytissään, 15 kilometrin vapaan väliaikalähtökisassa, 24:nneksi. Suomalaisista häntä parempi oli vain 13:nneksi sivakoinut Hyvärinen. 

Perttu Hyvärinen pettyi 13. sijaansa: "Ei herätä minkäänlaisia tuntemuksia tällainen päivä" 2:11
Perttu Hyvärinen pettyi 13. sijaansa 15 kilometrillä: "Ei herätä minkäänlaisia tuntemuksia tällainen päivä."

"Niin tasaisia maita"

On kirjoittamattakin selvää, että Suomelta tullaan kisojen ensimmäiseen mitaliin yltääkseen vaatimaan ylärekisterin onnistumista.

– Suomella on seitinohut mitalisauma olemassa, jos meillä onnistuu kaikki. Naiset minun mielestäni suoriutuivat omiin kykyihinsä nähden hyvin – osa jopa paremmin kuin ajateltiin. Jos sama tendenssi jatkuu miehillä, meillä on ohut mitalisauma.

– Se on toki ohut. Jos katsoo aikaisempia kisoja, ei me kuumimpia mitalisuosikkeja olla. Toisaalta Norjan jälkeen on niin tasaiset joukkueet – Ruotsi, Ranska, Suomi, ehkä vielä Saksa siihen. Ne ovat niin tasaisia maita, että niistä periaatteessa mikä tahansa voi ottaa hopean ja pronssin. Nyt on vain onnistumisesta kiinni.

Suksi- ja voitelupuolella on myös merkityksensä.

– Tänäänkin nähtiin, että kun USA:n hiihtäjällä lipsui suksi, jäänti oli armotonta. Näytti ainakin, että Suomen voiteluryhmä oli tänään kelissä, joka oli taas vähän muuttunut, erittäin hyvin pelillä. Ei ollut mitään ongelmaa.

Miesten viesti käynnistyy perjantaina kello 13.30 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat