Suomeen virtaa yhä enemmän ulkomaalaisia lääkäreitä

Ulkomaalaisten lääkäreiden määrä lisääntyy Suomessa.

Valvira on selvittänyt valelääkärikohun jälkeen tutkintotietoja Suomeen EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulleista lääkäreistä 20 vuoden ajalta. Heitä on tullut lähes 700.

– Ulkomaalaisten lääkäreiden tarkkaa määrää on vaikea sanoa, koska monet ovat saaneet vuosien kuluessa Suomen kansalaisuuden. Ulkomailla koulutuksen saaneet uudet, laillistetut lääkärit raportoidaan vuosittain, mutta heidänkin joukossaan on syntyperäisiä suomalaisia, Valviran lupaosaston johtaja Jussi Holmalahti sanoo.

Se tiedetään, että ulkomaisten lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti. Yksi syy on ihmisten liikkuvuus EU:n sisällä.

– Eniten lääkäreitä tulee Virosta, koska siirtyminen sieltä tänne on helppoa. Samaten ruotsalaisia lääkäreitä menee ruotsinkielisille alueille.

Myös heikot talousnäkymät vaikuttavat.

– Yksittäisiä kyselyjä tulee eri maista ja koko ajan laajemmalta taholta. Muun muassa Kreikasta on kysytty, millä ehdoilla sieltä voisi tulla Suomeen töihin.

Ulkomaisia lääkäreitä tarvitaan

Holmalahti sanoo, että työvoiman tulo Suomeen on hyvä asia.

– Terveydenhuollon ammattilaisia tarvitaan koko ajan enemmän. Varsinkin Baltian maista ja Virosta tulevat toimivat paljon vuokralääkäreinä ja paikkaavat alati syntyvää vajetta.

Yksi houkutin lienee raha.

– Palkkataso on meillä huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Siitä riittää vaikka kotiin lähetettäväksi. Keikka Suomessa tuo lisää rahaa arkeen.

Ja totta kai lääkärit haluavat harjoittaa ammattiaan.

– Jos he eivät siihen kotimaassaan pysty, niin he menevät sinne, missä se yksinkertaisimmin onnistuu.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja