Suomeen lennetään noin 30 maasta, matkustajia murto-osa normaalista: "Koronakriisi on syössyt lentoliikenteen historiansa pahimpaan ahdinkoon"

5:50
Katso video: Matkatoimistot perui kaikki lentonsa Kreikkaan kahdeksi viikoksi – näin matkanjärjestäjät reagoivat uusiin rajoituksiin: "Alueellista tilannetta olisi voitu miettiä"

Suomen lentoliikenne on pysynyt huomattavasti normaalia rauhallisempana koronaviruspandemian vuoksi. 

Finavia kertoo, että heidän lentoasemilleen lennetään tällä hetkellä noin 30 eri maasta. Yhtiön verkkosivun listauksen mukaan lentokohteita ovat esimerkiksi Belgia, Espanja, Hollanti, Hongkong ja Iso-Britannia.

Maanantaina Helsinki-Vantaalle saapui lentoja esimerkiksi Tukholmasta, Oslosta, Hampurista, Zürichistä ja Vilnasta. Yhteensä vuorokauden aikana saapui lentoja noin 20 eri maasta.

Heinäkuussa Helsinki-Vantaan lentokentän läpi kulki päivittäin 7000–8000. 

– Normaalina kesäpäivänä ennen koronaviruspandemiaa matkustajia kulki päivittäin noin 60 000 – 70 000, Finavian viestintäkoordinaattori Liinu Lohi sanoo.

Päivittäisten matkustajien määrä on siis vain murto-osa entisestä. 

– Koronakriisi on syössyt lentoliikenteen historiansa pahimpaan ahdinkoon. Kriisin pitkittyessä palautuminen tulee todennäköisesti kestämään vielä pitkään, varsinkin kun matkustajamäärien kehitys on uusien matkustusrajoitusten vuoksi kääntynyt uudelleen laskuun, Lohi kertoo.

Finavia uskoo elpymisen tapahtuvan vasta sitten, kun leviäminen saadaan estettyä ja rajoitukset voidaan purkaa maailmanlaajuisesti.

– On selvää, että talouskehitys vaikuttaa myös siihen, millaisella aikataululla edetään.

Finnair: Lentojen määrä laskenut dramaattisesti

Finnair tiedotti jo pari viikkoa sitten vähentävänsä lentoja syyskuulta. Viime viikolla uusien rajoitusten vuoksi lentoyhtiö vähensi entisestään vuoroja Saksan kohteiden sekä Kööpenhaminan ja Oslon reiteillä.

Syyskuussa Finnair lentää reiluun 40 kohteeseen, joista kahdeksan ovat kotimaan kohteita. Kaukokohteita on kuusi: Tokio, Soul, Shanghai, Singapore, Hongkong sekä Bangkok–Helsinki, jolla ei ole matkustajia.

Loput kohteet sijaitsevat Euroopassa. Niistä runsaimmin viikkovuoroja lennetään Tallinnaan, Lontooseen, Pariisiin, Tukholmaan, Berliiniin, Frankfurtiin, Osloon, Kööpenhaminaan, Riikaan ja Zürichiin. 

– Vertailun vuoksi vuonna 2019 meillä oli noin verkostossamme noin 130 kohdetta, Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallgvist kertoo.

Myös päivittäisten lentojen määrä on romahtanut vuoden aikana 350 lennosta 80 lentoon.

– Useita reittejä lennetään nyt aiempaa pienemmillä konetyypeillä, ja viikkovuorojen määrä on laskenut kaikilla reiteillämme. 

Finnair kertoo tarkastelevansa liikenneohjelmaa jatkuvasti vastakseen kysyntään koronatilanteen valossa. Matkustusrajoitukset ja karanteenivelvoitteet ovat suorassa suhteessa lentojen kysyntään.

– Olemme pyrkineet myös koronatilanteessa ylläpitämään Suomelle kriittisiä lentoyhteyksiä, Tallgvist summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja