Analyytikot: Vaikeuksissa kärvistellyt pörssi lähtee nousuun myös Helsingissä

Analyytikot: Pörssi lähtee tänä vuonna nousuun myös Helsingissä 1:57
Katso video: Analyytikot ennakoivat pörssiyhtiöiden tulosten lähtevän nousuun tänä vuonna.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden tulosten odotetaan lähtevän tänä vuonna jälleen nousuun. Viime vuosi oli erityisen vaikea Helsingissä, jonka pörssin kehitys oli Euroopan heikoimpia. 

Helsingin pörssin isoimmat yhtiöt eivät ole viime vuosina tarjonneet paljoa ilon aiheita omistajalleen. Yleisindeksi laski yli seitsemällä prosentilla vuonna 2023.

Nyt markkinoilla katsotaan, että alkanut vuosi tarjoaa mahdollisuuksia tuntuvasti parempaan kehitykseen.

– Näyttäisi että keskuspankit ovat saaneet inflaation kuriin ja korkotaso olisi kääntymässä laskuun. Yleensä silloin kun korot laskevat, niin silloin osakekurssit kääntyvät nousuun, sanoo toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä.

Helsingin pörssi kärsi vuonna 2023 siitä, että isoimmista yhtiöistä moni toimii suhdanneherkillä aloilla, kuten konepajateollisuudessa ja metsäteollisuudessa.

Lounasmeri ennustaa, että yhtiöiden tulokset kääntyvät vuonna 2024 kasvuun myös näillä aloilla.

Iso osa riskeistä on jo hinnoiteltu osakkeisiin

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alavan mukaan suomalaisyhtiöiden kasvunäkymissä on edelleen epävarmuustekijöitä.

Isoimpia kysymyksiä on yleinen talouskehitys Euroopassa. Sen sijaan monille suomalaisyrityksille tärkeä Kiinan markkina kasvaa edelleen, vaikka kasvu onkin hidastunut.

– Kyllä odotukset ovat, että tästä vuodesta tulisi parempi. Osakkeiden arvostustasot ovat tällaisen kurssilaskun jälkeen aika houkuttelevat, ja tulosten odotetaan lähtevän tänä vuonna nousuun, Alava sanoo.

Yhdysvaltain teknologiapörssi Nasdaq oli jälleen viime vuonna sijoittajalle tuottoisa. Veto ei ole edelleenkään hyytymässä, mutta pääomien uskotaan palaavan myös Suomen kaltaisille pienemmille markkinoille.

– Uskomme, että Yhdysvalloissakin kursseilla on edelleen tilaa nousta. Ehkä se poikkeus viime vuoteen on, että Yhdysvallat ei enää ole ainoa markkina, jota sijoittajat suosivat, vaan nousu lähtisi tänä vuonna liikkeelle vähän laajemmalla rintamalla, Alava toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat