Pääanalyytikko listaa viime vuoden eri alojen voittajat ja häviäjät – pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa

1:19
Mitkä alat hyötyivät ja mitkä kärsivät viime vuoden taloustilanteesta? Katso vastaus videolta.

Pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa. Kyse on kuitenkin ”peruutuspeiliin katsomisesta”. Tuloskaudessa kiinnostavinta onkin kuulla yhtiöiden näkymiä tulevaisuudesta.

Suurten pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa tänään. Esimerkiksi Nokia ja Kone kertovat tänään loppuvuoden tuloksensa ja tämän vuoden näkymistä.

OP:n pääanalyytikon Antti Saaren mukaan tuloksissa näkyy vielä vahva viime vuosi.

– Uskon, että vaikka Nokialla ja Koneella tulokset laskevat, niin valtaosalla suomalaisyrityksistä tulokset ovat edelleen hyviä. Tämä kuvastaa sitä, että viime vuosi oli vielä kaikkiaan taloudellisesti vahva. Kustannuksia oli verrattain helppo siirtää myyntihintoihin, mutta iso kysymys on, mitä yhtiöt sanovat vuoden 2023 näkymistä.

Saaren mukaan näkymistä ei ole juuri kuultu epävarman taloustilanteen vuoksi. Talous on hiipumassa ja tulosuutisissa on kyse lähinnä ”peruutuspeiliin katsomisesta”.

– Enemmän täytyy nyt tunnustella tarkalla korvalla yhtiöiden kommentointia tulevasta.

Viime vuoden taloustilannetta sävyttivät vahvasti Ukrainan sodan laukaisemat reaktiot, kuten inflaatio ja etenkin energian hintojen nousu. EKP nosti pitkän ajan jälkeen ohjauskorkoa tuntuvasti vuoden aikana. Lukuisat länsimaiset yritykset vetäytyivät Venäjän liiketoiminnoistaan ja pakotteet muuttivat kauppaa hyökkäyssodan aloittaneen Venäjän kanssa.

Turbulenttinen tilanne on jakanut yrityksiä voittajiin ja häviäjiin.

– Kulutustavarateollisuudessa on vaikeaa, kuluttajien ostovoima heijastuu voimakkaasti, samaten rakennusteollisuus kärsii näistä kovista kustannuspaineista, niiden siirtäminen hintoihin ei ole helppoa tilanteessa, kun asuntokysyntä hiipuu.

Mitkä alat hyötyivät viime vuodesta? Katso artikkelin päävideolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja