Suomalaisuus sivuroolissa nuorten muotoilijoiden työssä

Keraamikko Nathalie Lahdenmäki

Vuoden nuoret muotoilijat eivät jäljittele alan suomalaisia legendoja, vaan kulkevat omaa polkuaan.

- Pitää ylipäätään muistaa, että suuret mestarit elivät aivan erilaisessa yhteiskunnassa ja ilmapiirissä, pohtii kaluste- ja vaatesuunnittelija Naoto Niidome.

Hän myöntää, että perinteisesti suomalaisessa muotoilussa näkynyt luonnon vaikutus on edelleen olemassa. Niidome kuitenkin painottaa, että nykyään mukaan on tullut paljon muitakin asioita: Muotoilu on yritteliäämpää ja rajoja rikkovampaa.

Keraamikko Nathalie Lahdenmäki arvioi suomalaisuuden olevan ylipäätään työssä epäkiinnostavaa.

- Tottakai kun elää tietyssä paikassa, se vaikuttaa omaan tekemiseen ja ajatteluun. Itse henkilökohtaisesti en ajattele työssäni kovin paljon suomalaisuutta.

Kaluste- ja vaatesuunnittelija Naoto Niidome

Nykypäivän muotoilija joutuu tekemään työtään kansainvälisesti, halusi sitä tai ei. Lahdenmäki myöntää, että jatkuva matkustaminen rasittaa.

- Mieluummin sitä olisi enemmän kotona töiden parissa, mutta se ei onnistu. Tässä työssä liikkuminen maasta toiseen on välttämätöntä.

"Pienimuotoisuus tekee tuloaan"

Molemmat muotoilijat toteavat, että pelkkä lahjakkuus tai taiteellisuus ei tee hyvää muotoilijaa.

- Kun tehdään tuotteita, on otettava huomioon ja hankittava tietoa esimerkiksi ekologisista, markkinoinnillisista ja tuotannollisista seikoista. Muotoilun ammatti ei todellakaan ole pelkkää istumista, piirtämistä ja ideoimista, Niidome painottaa.

Lahdenmäki muistuttaa kuitenkin, että muotoilijan on mahdollista myös käyttää apunaan asiantuntijoita, sillä kaikilta eri osa-alueiden hallinta ei välttämättä suju.

Muotoilun tulevaisuuteen Lahdenmäki katsoo toiveikkaana.

- Luulen, että kaikenlainen pienimuotoisuus nostaa päätään. Uskon myös, että käsityön arvostus kasvaa entisestään. Laadun ja laaduttomuuden erottaminen korostuu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat